Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(27)
Forma i typ
Książki
(27)
Publikacje naukowe
(26)
Publikacje dydaktyczne
(4)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(21)
dostępne
(5)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(4)
Czytelnia Główna
(21)
Filia nr 2
(1)
Czytelnia Regionalna
(1)
Autor
Biernacka Justyna
(1)
Brier Bob (1943- )
(1)
Brzosko Anna
(1)
Chmielewska Anna Dominika
(1)
Czarkowska Małgorzata
(1)
Dołowy Patrycja
(1)
Dziedzic Olga
(1)
Dąbrowski Michał (socjolog)
(1)
Goryńska-Goldmann Elżbieta
(1)
Grześko-Nyczka Marta
(1)
Guszkowska Monika
(1)
Huk Tomasz (1978- )
(1)
Iwanicka Agnieszka
(1)
Jawor Anna (1984- )
(1)
Jucha Stanisław (1930-2003)
(1)
Kobylarczyk-Kaczmarek Magdalena
(1)
Krzewicka Marzena
(1)
Kuś Agnieszka (1990- )
(1)
Matuszewski Paweł
(1)
Misiec Monika
(1)
Mytko Weronika
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Plebańska Marlena
(1)
Skalec-Ruczyńska Agata
(1)
Smoluk-Sikorska Joanna
(1)
Szafraniec Krystyna (1955-2022)
(1)
Szałachowski Roman
(1)
Trzciński Stanisław (1972- )
(1)
Twenge Jean M. (1971- )
(1)
Uscka-Kowalkowska Joanna (1971- )
(1)
Wojtczuk-Turek Agnieszka
(1)
Wolanin Mikołaj (2002- )
(1)
Zasępa Ewa
(1)
Zelek Leszek
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(1)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(26)
1901-1914
(1)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(27)
Język
polski
(27)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(4)
Menedżerowie
(3)
Artyści
(1)
Dyrektorzy HR
(1)
Działacze społeczni
(1)
Dziennikarze
(1)
Muzycy
(1)
Pracownicy socjalni
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Psychoterapeuci
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści ds. kadr
(1)
Specjaliści ds. marketingu
(1)
Studenci
(1)
Terapeuci
(1)
Urzędnicy
(1)
Temat
Uczniowie
(3)
Internet
(2)
Kobieta
(2)
Kompetencje medialne
(2)
Konsumenci (ekonomia)
(2)
Młodzież
(2)
Norma społeczna
(2)
Opieka społeczna
(2)
Rodzina
(2)
Zarządzanie zasobami ludzkimi (HRM)
(2)
Zdrowie psychiczne
(2)
Zmiana społeczna
(2)
Środki masowego przekazu
(2)
Adaptacja społeczna
(1)
Adaptacja zawodowa
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Alkoholicy
(1)
Alkoholizm
(1)
Atmosfera
(1)
Bliskie związki międzyludzkie
(1)
COVID-19
(1)
Dobre praktyki
(1)
Dobrostan psychiczny
(1)
Dzieci
(1)
Epidemie
(1)
Facebook
(1)
Finansowanie
(1)
Flisz karpacki
(1)
Fundacja MaMa
(1)
Granice
(1)
Groby
(1)
Handel żywnością
(1)
Innowacje
(1)
Kapitał kulturowy
(1)
Kapitał ludzki
(1)
Kariera
(1)
Komunikacja
(1)
Komunikacja internetowa
(1)
Komunikacja marketingowa
(1)
Konflikt
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Konsumpcja żywności
(1)
Kultura
(1)
Kultura fizyczna
(1)
Kultura organizacyjna
(1)
Ludność miejska
(1)
Masa powietrza (meteorologia)
(1)
Małżeństwo
(1)
Media społecznościowe
(1)
Menedżerowie
(1)
Miasta
(1)
Mumie
(1)
Muzyka
(1)
Nauczanie początkowe
(1)
Nowe Zarządzanie Publiczne
(1)
Odbiór dzieła sztuki
(1)
Osoby w wieku podeszłym
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
PRL
(1)
Partie polityczne
(1)
Piecza zastępcza
(1)
Planowanie przestrzenne
(1)
Pokolenie (socjologia)
(1)
Polityka prorodzinna
(1)
Postawy
(1)
Potraumatyczny wzrost
(1)
Praca
(1)
Praca osób z niepełnosprawnością
(1)
Praca socjalna
(1)
Praca zdalna
(1)
Praktyki kulturowe
(1)
Prawa ucznia
(1)
Problemy społeczne
(1)
Produkcja żywności
(1)
Profesjonalizacja
(1)
Promieniowanie słoneczne
(1)
Przedsiębiorstwa małe i średnie (MŚP)
(1)
Przejścia graniczne
(1)
Przekonania
(1)
Przemysł muzyczny
(1)
Publiczność
(1)
Płaca
(1)
Raport z badań
(1)
Rodzina zastępcza
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
Rozwój zrównoważony
(1)
Ruchliwość społeczna
(1)
Rynek pracy
(1)
Satysfakcja ze związku
(1)
Savoir-vivre
(1)
Sektor publiczny
(1)
Sport
(1)
Społeczeństwo obywatelskie
(1)
Starość
(1)
Starzenie się
(1)
Status społeczny
(1)
Stres
(1)
Stres pourazowy
(1)
Szkoły podstawowe
(1)
Temat: czas
2001-
(18)
1901-2000
(5)
1989-2000
(4)
1301-1400
(2)
1945-1989
(2)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
Temat: miejsce
Polska
(16)
Aglomeracja warszawska
(1)
Białoruś
(1)
Egipt
(1)
Karpaty
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Leszno (woj. wielkopolskie)
(1)
Wielkopolska
(1)
Województwo śląskie (1999- )
(1)
Gatunek
Raport z badań
(26)
Monografia
(10)
Opracowanie
(8)
Broszura
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Stan badań
(1)
Dziedzina i ujęcie
Socjologia i społeczeństwo
(11)
Edukacja i pedagogika
(5)
Psychologia
(5)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(4)
Media i komunikacja społeczna
(3)
Zarządzanie i marketing
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Archeologia
(1)
Architektura i budownictwo
(1)
Historia
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
27 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Autorka monografii podjęła wielce udaną próbę ukazania społecznego problemu rodziny w wymiarze wybranego rejonu i środowiska jednego z wielkopolskich miast średniej wielkości, ulokowanego w rejonie tradycyjnie rolniczym o dużym kapitale i potencjale ekonomicznym, a także bogatych wielokulturowych tradycjach strukturyzowania i funkcjonowania społeczności mieszkańców opisywanego miasta i jego wiejskiego zaplecza. Formułowane w pracy tezy zostały udokumentowane materiałem faktograficznym zebranym w toku realizacji autorskiego projektu badania terenowego przeprowadzonego w drugiej dekadzie XXI wieku i stosownie wykorzystane do konstrukcji projektu poznawania i rozwiązywania tego problemu siłami środowiska jego obecności, lokując tym samym zawarty w niej potencjał intelektualny i jego dyskursywny wyraz w obszarze pedagogiki społecznej – dyscypliny szczególnie zainteresowanej losami polskich rodzin i inicjatywami zmierzającymi do łagodzenia i przełamywania doświadczanych przez nie trudności. (fragment Przedmowy prof. Jerzego Modrzewskiego). [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 316 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce / Joanna Smoluk-Sikorska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Difin, 2021. - 136 stron : ilustracje ; 23 cm.
Spis treści : 1. Rolnictwo ekologiczne i rynek jego producentów w Polsce ; 2. Związki przetwórstwa żywności ekologicznej z rynkiem ; 3. Handel detaliczny żywnością ekologiczną ; 4. Zachowania konsumpcyjne na rynku żywności ekologiczej.
Rolnictwo ekologiczne jest uznawane za jeden z podstawowych elementów zrównoważonego rozwoju i tym samym za jeden z głównych czynników poprawy warunków gospodarowania i życia na terenach wiejskich. Polska ma stosunkowo duży potencjał rozwoju tej metody produkcji, jednak warunkiem dalszego jego wzrostu jest efektywnie funkcjonujący rynek żywności ekologicznej. Niniejsza książka koncentruje się na trzech sferach tego rynku: przetwórstwie, dystrybucji (głównie poprzez kanał specjalistyczny) oraz zachowaniach konsumentów ekożywności. Książka ta stanowi diagnozę obecnego stanu rynku żywności ekologicznej i wskazuje na jego główne problemy, determinanty i perspektywy dalszego rozwoju. Monografia omawia również zmiany, jakie zaszły na rynku ekożywności w ostatnim czasie i prezentuje rekomendacje dla jego uczestników oraz instytucji publicznych odpowiedzialnych za rozwój rolnictwa ekologicznego. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 338 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Engram)
Współczesne czasy są źródłem licznych zagrożeń i kryzysów, związanych z różnego rodzaju wypadkami, kataklizmami, zagrażającymi życiu chorobami, aktami przemocy, a ostatnio także pandemią COVID-19 czy wojną w Ukrainie. Doświadczenie traumy w okresie dzieciństwa czy adolescencji może mieć istotny wpływ na funkcjonowanie jednostki w okresie dorosłości. Zważywszy na fakt coraz większego rozpowszechnienia zdarzeń traumatycznych i pogarszającego się zdrowia psychicznego nastolatków, rośnie zapotrzebowanie na badania w tym obszarze. Można także przewidywać, że wzrośnie liczba młodych osób wymagających profesjonalnej pomocy psychologicznej i psychiatrycznej. Monografia podejmuje niezwykle ważną problematykę, jaką jest doświadczanie traumy przez młodzież, jej konsekwencje i czynniki warunkujące. Monografia jest przeznaczona dla szerokiego grona osób zainteresowanych problematyką traumy, w tym rodziców/opiekunów dzieci i młodzieży po doświadczeniach traumatycznych, profesjonalistów (głównie terapeutów) pracujących z młodzieżą po traumie. Książka będzie także cennym źródłem wiedzy dla studentów psychologii, medycyny, zdrowia publicznego, słuchaczy studiów podyplomowych z zakresu interwencji kryzysowej i psychotraumatologii. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 159.9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Spis treści : Wstęp; 1. Zmieniający się świat nediów cyfrowych ; 2. Ekspancja świata mediów i offline a świat szkoły ; 3. Uczeń na pograniczu świata mediów online i offline ; 4. McLuhanowski świat mediów a trency i wyzwania szkoły ; 5. Metodologiczne podstawy badań własnych ; 6. Charakterystyka badanych uczniów ; 7. Korzyści osiągane przez ucznów klas IV i VI szkoły podstawowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 37 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zarażeni dźwiękiem : rynek muzyczny w czasach sztucznej inteligencji / Stanisław Trzciński. - Wydanie I. - Warszawa : PWN, 2023. - 939, [4] strony : ilustracje, wykresy ; 25 cm.
Książka została napisana z myślą o pasjonatach muzyki przez pasjonata muzyki. Autor - Stanisław Trzciński, doktor nauk o kulturze i badacz Uniwersytetu SWPS współtworzy polski przemysł muzyczny od 30 lat. To kompleksowy, praktyczny podręcznik opisujący zasady działania współczesnego rynku muzycznego w erze sztucznej inteligencji. Publikacja zawiera najnowsze, przeprowadzone przez autora na szeroką skalę, badania polskich konsumentów muzyki i wywiady z najważniejszymi ludźmi polskiego przemysłu muzycznego oraz rozważania o kulturze i emocjach w muzyce. Autor sięga także do wiedzy z zakresu socjologii, antropologii, muzykologii i psychologii. Z jednej strony pisze o funkcjach emocji i mózgu, opisuje sposoby słuchania muzyki i uczestnictwa w koncertach, a z drugiej - zagłębia się w zagadnienia dotyczące wykorzystania muzyki w komunikacji marketingowej. Autora interesuje marketing muzyczny w reklamach i przestrzeni publicznej. W książce opisane są zasady działania algorytmów oraz playlist muzycznych tworzonych w serwisach streamingowych, takich jak Spotify, a także na platformach takich jak TikTok i YouTube. Czytelnik znajdzie także rozważania futurologiczne z zakresu wizualnego słuchania muzyki i wykorzystania VR czy AI. Publikacja jest odpowiedzią na zapotrzebowania współczesnego, światowego rynku muzycznego. Autor przedstawia dane dotyczące rynków w USA, Azji i Europie ze szczególnym uwzględnieniem Polski. Ważnym elementem w książce jest pokazanie sektora muzycznego jako ważnego składnika gospodarki kreatywnej. Czytelnik pozna wiele szczegółów dotyczących składowych, struktury i zasad funkcjonowania współczesnego przemysłu muzycznego w branży fonograficznej, publishingowej czy na rynku koncertowym. Autor opisuje też najważniejsze aspekty prawne dotyczące licencjonowania muzyki czy wspomagania się sztuczną inteligencją i te, dotyczące dynamicznie zmieniającego się rynku pracy artystów. To lektura dla pasjonatów muzyki, twórców, artystów, debiutantów, menedżerów i pracowników przemysłu muzycznego, naukowców i badaczy, dziennikarzy, przedsiębiorców, specjalistów na rynku reklamy, marketingu i handlu.To pierwszy w Europie Centralnej podręcznik o rynku muzycznym w dobie cyfryzacji dla studentów wydziałów humanistycznych: kulturoznawstwa, socjologii, antropologii, ekonomii, muzykologii i psychologii. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 78 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zarządzanie kapitałem ludzkim w warunkach zrównoważonego rozwoju / redakcja naukowa Agnieszka Wojtczuk-Turek. - Wydanie I. - Warszawa : PWN, 2022. - 267, [1] strona : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Problematyka książki wpisuje się w niezwykle ważny i aktualny nurt idei zrównoważonego rozwoju, której implementacja w firmach ma zapewnić jednocześnie korzyści ekonomiczne, społeczne i ukierunkowane na środowisko, dostarczając interesariuszom wewnętrznym i zewnętrznym określonych wartości. Sustainable human resource management wspiera ideę zrównoważonego rozwoju organizacji, kładzie nacisk na sprawiedliwe traktowanie, dba o rozwój, zakłada rozwój kompetencji pracowników, promuje równowagę praca-życie. Zaproponowane przez autorów podejście wykracza poza działania jedynie środowiskowe (green HRM i green behavior) i odwołuje się do szerokiego spektrum oddziaływań, jakie specjaliści HR mogą proponować swoim pracownikom. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 005 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zrównoważona konsumpcja żywności jest uznawana za jedno z kluczowych działań podejmowanych w obrębie polityki UE, a także krajowej polityki żywnościowej, obejmującej rozwój bardziej alternatywnych i zrównoważonych praktyk w zakresie konsumpcji i produkcji. Istnieje duży potencjał rozwoju tej idei w Polsce, jednak warunkiem podążania tą ścieżką jest ocena na ile konsumenci żywności i pozostali uczestnicy rynku są świadomi tej idei, by podejmować decyzje pozwalające wspierać jej rozwój (m.in. w zakresie redukcji marnotrawstwa żywności, zużycia zasobów naturalnych, ochrony środowiska i bioróżnorodności, poprawy jakości życia i zdrowia człowieka). Prezentowana książka koncentruje się na perspektywie konsumenta, aktorze rynku odgrywającego istotną rolę w tworzeniu przejścia do bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Publikacja stanowi diagnozę obecnego stanu i wskazuje na potrzebę rozbudowy działań o charakterze informacyjnym i edukacyjnym nakierowanych na konsumentów, aby zaangażowali się i nabrali naturalnych umiejętności rozwijania świadomości a następie praktyk wpisujących się w konsumpcję żywności zrównoważonej. Autorzy książki omówili ideę i zmiany, jakie zaszły na rynku w ostatnim czasie, dokonali przeglądu wybranych działań wspierających rozwój zrównoważonej konsumpcji żywności, zaprezentowali opinie konsumentów o tej idei i wskazali rekomendacje dla uczestników rynku i instytucji publicznych odpowiedzialnych na rozwój konsumpcji zrównoważonej. Wysiłki na rzecz wzrostu świadomości konsumentów żywności mają fundamentalne znaczenie dla dalszego rozwoju zrównoważonej konsumpcji żywności, zwłaszcza w aspekcie praktycznym. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 316 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej