Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(175)
Forma i typ
Książki
(137)
Poradniki i przewodniki
(105)
Druki ulotne
(36)
Publikacje informacyjne
(20)
Publikacje popularnonaukowe
(18)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Publikacje promocyjne
(6)
Mapy
(1)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(126)
nieokreślona
(37)
wypożyczone
(21)
tylko na miejscu
(6)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(114)
Oddział dla Dzieci
(8)
Czytelnia Główna
(6)
Filia nr 1
(2)
Filia nr 2
(15)
Filia nr 3
(9)
DŻS
(36)
Autor
Makarowska Magdalena
(4)
Pawlikowska Beata (1965- )
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Drukort Magdalena
(3)
Ekstedt Niklas (1978- )
(3)
Ennart Henrik (1960- )
(3)
Fuhrman Joel
(3)
Kimbell Katy (1973- )
(3)
Loftus David
(3)
Małecki Paweł
(3)
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Teperek Agata
(3)
Ładocha Daria
(3)
Bator Julita
(2)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(2)
Kleszcz Ewa (tłumacz)
(2)
Lewandowska Agata
(2)
Machałek Patrycja
(2)
Maciąg Agnieszka
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Nowak Zbigniew Tomasz
(2)
Orzechowska-Zeidler Iwona
(2)
Pawlikowska Beata (1965- ) W dżungli zdrowia
(2)
Pustelnik Anastazja
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Summ Ursula (1947- )
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Weksej Aleksandra
(2)
Wolański Robert
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Adamek Izabela
(1)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Ahlgren Maria (1979- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Baron Aleksander
(1)
Bartosik Marek
(1)
Bator Jakub
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Berman Rachel
(1)
Bieńczyk Marek (1956- )
(1)
Bigoś Monika
(1)
Blackthorn Amy (1981- )
(1)
Bowling Stella (1962- )
(1)
Bońkowski Wojciech
(1)
Brunetti Ilaria (1987- )
(1)
Cadiou Yvan
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Carlsen Zachary
(1)
Carroll Samantha
(1)
Cichocka Ewa
(1)
Cichoń Katarzyna (fotograf)
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Cousin Christel
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czarnecka Katarzyna (psycholog)
(1)
Czarnowski Ryszard Jan
(1)
D'Avila-Latourrette Victor-Antoine
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
DeTour Adam
(1)
Demidûk Hristina
(1)
Doniczka Aleksandra
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Duell Frida (1984- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Durbajło Barbara
(1)
Duval Jean-Pierre (1963- )
(1)
Duval Valentin (1987- )
(1)
Dykiel Bożena (1948- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Eidenberg Adamo Lina (1978- )
(1)
Eysturland Kinga
(1)
Faurholt Jensen Iga
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fowler Alys (1977- )
(1)
Francuz Sabina
(1)
Frank Jane (1950- )
(1)
Frontczak Dorota
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gaca Konrad
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Golub Olena
(1)
Griffiths Heidi
(1)
Górecka Dominika
(1)
Halarewicz Aleksandra
(1)
Hartwińska Aldona
(1)
Hejmej Przemysław
(1)
Hoppe Dominika
(1)
Ingels Darin
(1)
Iwaszkiewicz Karolina (1980- )
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924- )
(1)
Janczarek Piotr
(1)
Jankowska Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(56)
2010 - 2019
(105)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(165)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(170)
Ukraina
(2)
Język
polski
(170)
nieznany (0 0)
(2)
ukraiński
(2)
nieznany (0)
(1)
Odbiorca
9-13 lat
(7)
6-8 lat
(6)
Dzieci
(6)
14-17 lat
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Cukrzycy
(1)
Dorośli
(1)
Młodzież
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(26)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(47)
Kucharstwo
(22)
Przepisy kulinarne
(19)
Gastronomia
(17)
Kuchnia regionalna
(11)
Potrawy jarskie
(11)
Obyczaje i zwyczaje
(10)
Rośliny lekarskie
(10)
Żywność
(10)
Jasielski Dom Kultury
(9)
Kuchnia wegańska
(9)
Odżywianie
(9)
Potrawy dietetyczne
(9)
Usługi
(9)
Dieta bezglutenowa
(8)
Kultura stołu
(7)
Restauracje
(7)
Dieta bezmleczna
(6)
Produkt regionalny
(6)
Ziołolecznictwo
(6)
Żywienie
(6)
Ciasta
(5)
Dietetyka
(5)
Etnografia
(5)
Kuchnia polska
(5)
Kuchnia słowiańska
(5)
Kulinaria
(5)
Owoce
(5)
Warzywa
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Bary (lokale gastronomiczne)
(4)
Cukrzyca
(4)
Desery
(4)
Dieta cukrzycowa
(4)
Hotele
(4)
Imprezy
(4)
Indeks glikemiczny
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Otyłość
(4)
Pizza
(4)
Prezentacje i wystąpienia
(4)
Rośliny jadalne dzikie
(4)
Skansen Archeologiczny Karpacka Troja (Trzcinica)
(4)
Skanseny
(4)
Studnia Kulturalna JDK
(4)
Słowianie
(4)
U Schabińskiej (Jasło)
(4)
Wegetarianizm
(4)
Zgromadzenia i imprezy masowe
(4)
Choroba Hashimoto
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Dzieci
(3)
Folklor
(3)
Gotowanie
(3)
Kawa (napój)
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Kultura
(3)
Muzea
(3)
Muzeum Lizaka (Jasło)
(3)
Pieczywo
(3)
Potrawy
(3)
Rzemiosło artystyczne
(3)
Styl życia
(3)
Słodycze
(3)
Wino
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Życie codzienne
(3)
Żywienie chorych
(3)
Ajurweda
(2)
Bieg Pamięci
(2)
Biegi
(2)
Boże Narodzenie
(2)
Centrum Informacji Turystycznej i Kulturalnej (Jasło)
(2)
Choroby jelit
(2)
Choroby tarczycy
(2)
Cukiernictwo
(2)
Dekoracja cukiernicza
(2)
Dieta bezcukrowa
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Fast food
(2)
Fermentacja
(2)
Handel detaliczny
(2)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(2)
Insulinooporność
(2)
Jelita
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Katastrofa smoleńska (2010)
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kebab
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kluby
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Koła zainteresowań
(2)
Książka kucharska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Miejska Biblioteka Publiczna (Jasło)
(2)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Temat: czas
2001-
(43)
1601-1700
(5)
1901-2000
(5)
1701-1800
(4)
1801-1900
(4)
1301-1400
(3)
1501-1600
(3)
1201-1300
(2)
1401-1500
(2)
1989-2000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Jasło (woj. podkarpackie)
(25)
Polska
(10)
Jasło (woj. podkarpackie ; okolice)
(4)
Trzcinica (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Jasło)
(4)
Europa
(2)
Smoleńsk (Rosja)
(2)
Bieszczady (góry)
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna)
(1)
Dębowiec (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Dębowiec)
(1)
Gmina Kalwaria Zebrzydowska (woj. małopolskie, pow. wadowicki)
(1)
Gorlice (woj. małopolskie)
(1)
Humenne (Słowacja)
(1)
Korczyna (woj. podkarpackie, pow. krośnieński, gm. Korczyna)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Krynica-Zdrój (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Krynica-Zdrój)
(1)
Krzemienna (woj. podkarpackie, pow. brzozowski, gm. Dydnia ; okolice)
(1)
Libusza (powiat gorlicki ; województwo małopolskie)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Miejsce Piastowe (woj. podkarpackie)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Siepietnica (woj. podkarpackie)
(1)
Skandynawia
(1)
Skołyszyn (woj. podkarpackie)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Wysowa (woj. małopolskie)
(1)
Wyszehrad (Węgry)
(1)
Włochy
(1)
Zarszyn (woj. podkarpackie)
(1)
Zimna Woda (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Jasło)
(1)
Świat
(1)
Żarnowiec (woj. podkarpackie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(68)
Poradnik
(66)
Książka kucharska
(40)
Publikacja bogato ilustrowana
(34)
Afisz
(14)
Ulotka reklamowa
(11)
Opracowanie
(9)
Ulotki reklamowe
(6)
Wydawnictwa popularne
(5)
Wywiad dziennikarski
(5)
Program imprezy
(4)
Folder
(3)
Reportaż
(3)
Ulotka
(3)
Atlas roślin
(2)
Cenniki
(2)
Gry i zabawy terenowe
(2)
Książki kucharskie
(2)
Muzyka ludowa, etniczna i tradycyjna
(2)
Poradniki
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Relacja z podróży
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Biografia
(1)
Druki ulotne
(1)
Gry i zabawy dziecięce
(1)
Gry i zabawy ludowe
(1)
Karta dań
(1)
Katalog handlowy
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Mapa etnograficzna
(1)
Muzyka Słowian
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Rozprawa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2574)
Kultura i sztuka
(1308)
Socjologia i społeczeństwo
(830)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(810)
Edukacja i pedagogika
(727)
Kulinaria
(175)
Hobby i czas wolny
(640)
Literaturoznawstwo
(640)
Medycyna i zdrowie
(625)
Psychologia
(571)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(526)
Podróże i turystyka
(429)
Biologia
(420)
Religia i duchowość
(408)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(342)
Etnologia i antropologia kulturowa
(310)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(300)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(297)
Kultura fizyczna i sport
(297)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(264)
Geografia i nauki o Ziemi
(197)
Rozwój osobisty
(191)
Ochrona środowiska
(183)
Zarządzanie i marketing
(163)
Językoznawstwo
(127)
Filozofia i etyka
(122)
Styl życia, moda i uroda
(117)
Fizyka i astronomia
(111)
Informatyka i technologie informacyjne
(108)
Inżynieria i technika
(104)
Nauka i badania
(90)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(87)
Praca, kariera, pieniądze
(82)
Architektura i budownictwo
(81)
Rolnictwo i leśnictwo
(80)
Media i komunikacja społeczna
(78)
Dom i ogród
(70)
Transport i logistyka
(60)
Matematyka
(54)
Chemia
(42)
Historia i nauki pomocnicze
(40)
Archeologia
(32)
Muzyka i muzykologia
(10)
Turystyka i podróże
(6)
Biografia
(5)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(5)
Historia
(4)
Film i kino
(4)
Literaturoznawstwo
(3)
Podróże i turystyka
(3)
Biologia i nauki o życiu
(3)
Literaturoznawstwo i krytyka literacka
(3)
Styl życia, moda, uroda
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Antropologia i kultura
(2)
Biznes,marketing,zarządzanie
(2)
Filozofia i systemy filozoficzne
(2)
Informatyka i technologie informatyczne
(2)
Monografia
(2)
Polityka,politologia,administracja publiczna
(2)
Przestępczość, kryminologia
(2)
Sport i kultura fizyczna
(2)
Sztuki plastyczne
(2)
Varia
(2)
Wywiad dziennikarski
(2)
Środowisko naturalne,ochrona i inżynieria środowiska
(2)
Biologia
(1)
Kulinaria
(1)
Psychologia
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Transport i logistyka
(1)
Bibliotekarstwo
(1)
Dziennikarze
(1)
Ekonomia i gospodarka
(1)
Etnografia
(1)
Filozofia
(1)
Fotografia i fotografika
(1)
Gospodarka i ekonomia
(1)
Kucharstwo
(1)
Medycyna i Zdrowie
(1)
Nauka i wiedza
(1)
Organizacja i zarządzanie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Psychologia i etyka
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Religie i wierzenia
(1)
Styl życia
(1)
Teatr i teatrologia
(1)
Wypoczynek i rekreacja
(1)
175 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia fit : śniadania, obiady, kolacje / Konrad Gaca. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2014. - 242 strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Autor
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. Czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem? Jaka jest różnica między cappuccino, macchiato i mocaccino? Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu? Dlaczego śmietana dodana do carbonary to prawdziwe przestępstwo? Czy gnocchi można jeść również na deser? Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów. Kulinarna uczta dla wszystkich wielbicieli kuchni włoskiej. 5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii – na tę książkę przygotuj osobną półkę! [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas ziół : kulinarne wykorzystanie roślin dziko rosnących / Aleksandra Halarewicz. - Warszawa : Wydawnictwo SBM, 2022. - 191, [1] strona : ilustracje, fotografie ; 25 cm.
Rośliny dziko rosnące od tysięcy lat towarzyszą człowiekowi. Jadalne zioła, traktowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą stać się inspiracją do wzbogacania potraw już znanych, jak i do poszukiwania nowych. W atlasie zamieszczono charakterystyki i fotografie 120 ziół, urozmaicone szczegółowymi opisami ich zastosowania i interesującymi ciekawostkami. Znajdują się tu zarówno zioła i przyprawy popularne, jak i te mniej znane, lecz warte poznania i stosowania. /Powyższy opis pochodzo od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Skandynawia jest oazą szczęścia. Jak więc rozumieją i przeżywają je na północy? Znakomite reportaże i fascynujące rozmowy ze Skandynawami. Teoria, którą bardzo szybko możesz wykorzystać w praktyce. Zrozumiesz, że w basenie wszyscy jesteśmy równi i staniesz się mistrzem pozytywnego dystansu społecznego. Jeśli narzekasz, to przestaniesz. Obiecujemy. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 913(4) (1 egz.)
(dostępność ok. 17.06.2024)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 616/618 (1 egz.)
(dostępność ok. 13.06.2024)
Filia nr 2
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 615/616 (1 egz.)
(dostępność ok. 05.06.2024)
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Lira Wydawnictwo, 2023. - 349, [3] strony : fotografie, ilustracje, mapa, portrety ; 22 cm
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także wielu aktywistów, badaczy tradycji kulinarnych, ekspertów i dziennikarzy. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ryneczek Lidla zaprasza świeżością, zapachami i smakami. Czas, żeby dowiedzieć się jak najwięcej o całym bogactwie, które kryją w sobie warzywa i owoce. I wprowadzić ich jak najwięcej do codziennego jadłospisu, bo według najnowszych badań to właśnie one są sposobem na zdrowsze życie! A więc sięgnij po "Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" i ciesz się smakiem i lepszym samopoczuciem. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sztuka keto : jak schudnąć trwale i zdrowo / Ketobulka. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Luna, 2022. - 278, [2] strony : fotografie ; 25 cm.
"Nie sztuką jest schudnąć szybko, a potem doświadczyć efektu jojo. Sztuką jest zredukować masę ciała trwale, nie degradując przy tym organizmu. Wręcz przeciwnie – odżywić go, wygasić stany zapalne i nabrać odporności. Sztuką jest zmienić styl życia, wypracować nowe nawyki, a przy tym cieszyć się świetnym samopoczuciem, jeść pysznie i do syta. To właśnie sztuka KETO. Pokażę Ci, że KETO to nie synonim monotonii i restrykcji, ale nieograniczonych możliwości, nie tylko kulinarnych. Dokładnie opisuję procesy adaptacji i jak się do niej przygotować. Dowiesz się, co jeść, w jaki sposób łączyć produkty i budować odżywcze posiłki, a czego unikać – uwolnię Cię na zawsze od gotowych jadłospisów. Poznasz drogę mojej przemiany i bardzo osobistą – sprzed keto – historię nadwagi i otyłości. Dowiesz się, jak stałam się mistrzynią balansu i jak trudne było to wyzwanie. Opowiem Ci, jakie popełniłam błędy, których Ty możesz uniknąć. W mojej książce znajdziesz ogromną bazę ponad 70 pysznych i prostych przepisów na dania główne, śniadania, przekąski, pomysły na zamienniki ziemniaków, makaronów i pieczywa, ale także na desery. Odkryj KETO i sprawdź, jak poprawi się Twoje zdrowie". Solvita Kalugina-Bułka, urodzona na Łotwie, kilkukrotnie w życiu zmieniała kraje zamieszkania. Od ponad 12 lat mieszka i pracuje w Wiedniu, aktywnie angażując się społecznie i charytatywnie w działalność wielu organizacji i stowarzyszeń. Imię Solvita oznacza "słoneczne życie” lub "życie słońca”, co idealnie odwzorowuje usposobienie właścicielki. Po porzuceniu kariery w korpo zrezygnowała również z niezdrowego trybu życia, odkryła dietę ketogeniczną oraz biohacking, schudła ponad 30 kg i odzyskała zdrowie, stając się ambasadorką zdrowego i zrównoważonego stylu życia, topową KETOinfluencerką w Polsce. W czerwcu 2020 roku zaczęła dzielić się swoją codziennością, autorskimi przepisami, wiedzą i doświadczeniem na Instagramie. Efekt? W ciągu dwóch lat ponad 100 tysięcy obserwatorów, którym codziennie dostarcza dozę inspiracji, lifestyle’u, KETOhumoru, zdrowych przepisów i porad. @KETOBULKA motywuje do wiary we własne możliwości. To profil prowadzony z sercem, misją i pasją. Przykład Solvity dowodzi, że można zmienić sposób odżywiania się, pokonać otyłość i rozprawić się z chorobami. A także zacząć ćwiczyć na siłowni i zyskać formę. Odkryć siebie na nowo. Bo nie ma rzeczy niemożliwych! /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moc ziół : zielarki i ich sekretne przepisy / Sylwia Kawalerowicz. - Wydanie I. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2022. - 253, [1] strona : fotografie, ilustracje, portrety ; 25 cm.
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziołach, ale nie mieliście kogo zapytać. Zioła na zdrowie, dla ciała i na stole. Poznaj współczesne zielarki i ich autorskie przepisy. Współczesne zielarki łączą akademicką wiedzę z naukowych podręczników z rytuałami i zwyczajami dawnych specjalistek w dziedzinie zielarstwa. Odnajdują siłę w postaciach przodkiń, które wiedziały, jak korzystać z bogactwa otaczających nas roślin. Jeśli macie ochotę razem z nimi przygotowywać zdrowotne napary, nalewki i maści, zanurzyć się w parujące ziołowe kąpiele, destylować krwawnik i kręcić kremy z dzikiej marchwi – ta książka jest dla was. Zielarstwo to wspaniała przygoda wymagająca jednak uważności i cierpliwości. Czasami droga prowadzi was przez drzwi pobliskiego sklepu zielarskiego, innym razem wiedzie na pola i łąki. Autorkę książki „Zielarki” poprowadziła na dzikie Pogórze Przemyskie, w tajemnicze Góry Sowie, lasy Beskidu Sądeckiego, na polne ścieżki Kaszub i Lubelszczyzny. Przez pracownie, w których u powały suszą się pęki ziół, przez kuchnie zastawione alembikami do destylacji, małe laboratoria w których półki uginają się od słojów z suszem i maceratami. Spotkała na swojej drodze bardzo różne kobiety, które łączy ogromna miłość i szacunek do przyrody oraz niesamowita wiedza na temat roślin i ich wpływu na nasze zdrowie, samopoczucie, kondycję psychiczną i fizyczną. W książce autorka prezentuje sylwetki współczesnych zielarek oraz zdradza ich autorskie przepisy na napary, mieszanki, maści czy nalewki. Opowieściom o niezwykłych kobietach towarzyszy duża dawka praktycznej wiedzy o roślinach i ich zastosowaniu – w książce znajdziemy m.in. podzielone tematycznie zielniki opisujące działanie i zastosowanie 40 ziół oraz ponad 80 przepisów na ziołowe specyfiki. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Grzybownik + mapa : nowy rozdział : amatorska uprawa grzybów / Justyn Kołek grzyboznawca, juror, Ewa Furtak klasyfikator grzybów, Aleksandra Jarczok, mykolog. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 279, [1] strona, [1] karta tablic złożona luzem : fotografie, ilustracje, mapa ; 22 cm.
Z tej książki dowiesz się, jak, gdzie i kiedy zbierać grzyby, jak nauczyć się odróżniać smaczne, jadalne grzyby od tych, które mogą zaszkodzić, a nawet zabić. Obalimy wszystkie mity dotyczące zbierania grzybów! Znajdziesz tu również najciekawsze przepisy na wykorzystanie grzybów w kuchni. Ponad 120 najczęściej występujących w Polsce grzybów. Zdjęcia pozwalające rozpoznać dany grzyb. Praktyczne porady. Prosty i przystępny język. Dowiesz się, jakie grzyby można samodzielnie hodować w domu i nauczysz się, jak to robić krok po kroku! Do tego mapa, która pomoże ci znaleźć najbardziej grzybodajne tereny! /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polskie wino : ludzie, miejsca, historie / Katarzyna Korzeń ; [ilustracje: Zofia Różycka]. - Wydanie I. - Warszawa : Muza Sport i Turystyka, 2023. - 347, [5] stron : ilustracje, mapa ; 22 cm.
Smak dojrzałych brzoskwiń w solarisie, żywa cytrusowa kwasowość i aromat liści czarnej porzeczki w hibernalu, maliny, wiśnie i pieprz w zweigelcie – to wszystko w zasadzie jest nie do opisania, jeśli się tego nie spróbowało. Letni zachód słońca nad winnicą trzeba zobaczyć, żeby zrozumieć jego piękno. Świat polskich winnic jest niesamowity i pasjonujący w swojej różnorodności. Katarzyna Korzeń w swojej książce zabiera nas w niezwykłą podróż po nim. Opisuje fascynujące historie ludzi i miejsc, którym wino nadało sens. To opowieść o rodzącej się przez lata pasji, która zmieniła się w życiową przygodę. Bankier, który został winogrodnikiem, Francuz, który przyjechał do Polski robić „musiaki”, Nowozelandczyk, który założył winnicę na Kaszubach, znany muzyk, który stał się współtwórcą największej polskiej winnicy. Artyści i rzemieślnicy – rozważni i romantyczni. Niesamowite historie, piękne pejzaże, nietuzinkowe postaci. Gdy o nich przeczytacie, sami zapragniecie zobaczyć ten świat z bliska i go posmakować. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Reg. II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta odkwaszająca / Katarzyna Kozłowska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, [2023]. - 231, [1] strona : zdjęcia ; 24 cm.
Codzienną zdrową dietą zadbaj o dobrą kondycję swojego organizmu. Zmęczenie, osłabienie mięśni i kości, bóle głowy, obniżony nastrój, problemy ze snem, kłopoty trawienne – to tylko niektóre z objawów zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, a także efektów stosowania źle zbilansowanej diety. Dzięki naturalnym procesom pH naszego ciała jest utrzymywane na stabilnym poziomie. Czasem dochodzi jednak do sytuacji, gdy ta równowaga zostaje zachwiana. Nieprawidłowa dieta może bowiem wpływać na pogorszenie funkcji organizmu, a także skutkować większym ryzykiem poważnych chorób. W książce znajdziesz wszystkie niezbędne informacje dotyczące diety odkwaszającej i prozdrowotnego stylu żywienia oraz 100 przepisów na łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowe potrawy ze składnikami odkwaszającymi. Które produkty działają odkwaszająco, a które kwasotwórczo? Jak komponować posiłki, by proporcje poszczególnych składników były prawidłowe? Czy to prawda, że kwaśne produkty wcale nie są zakwaszające? /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Otwórz się na obfitość Natury i ciesz zmysłową kuchnią roślinną. Pragniesz dobrego i wartościowego jedzenia? Uwielbiasz spędzać czas na posiłkach z ukochanymi ludźmi, celebrując bliskość? Ważne jest dla ciebie życie w zgodzie z naturą? Jesteś w dobrym miejscu, zapraszamy do stołu. Roślinna kuchnia może być pełna smaku, uwodzicielska i rozgrzewająca serce. Spróbuj! Dieta roślinna jest przyjazna planecie, gdyż w mniejszym stopniu niż ta tradycyjna wyczerpuje zasoby naturalne i niszczy środowisko. A przy tym jest niezwykle wartościowa. Warzywa, owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste kasze, orzechy oraz pestki to doskonały pokarm i źródło cennych dla naszego organizmu witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Nie wspominając już o źródle rozkosznych doznań kulinarnych. Ida Kulawik, autorka bloga Veganbanda i Katarzyna Czarnecka proponują 100 smakowitych, cieszących oczy, język i duszę przepisów na wszystkie pory roku, a Katarzyna Cichoń z pasją je fotografuje. Od pożywnych śniadań przez aromatyczne, zawiesiste zupy aż po wyrafinowane desery z czekoladą i owocami – każdego dnia ty i twoi bliscy możecie zasmakować czegoś niezwykłego. Jak powiadają Autorki we wstępie: „Eksperymentujmy, bawmy się gotowaniem i jedzeniem, przełamujmy swoje przyzwyczajenia i próbujmy nowych składników! I — co najważniejsze, dajmy szansę roślinom — pokarmom miłości.” Największym wrogiem przyjemności są rutyna i monotonia. Z tą książką już nigdy ci one nie grożą! /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 10.06.2024)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 3/IIW (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opowieść o tym, jak nasza rodzina przeprowadziła się do Francji, wyleczyła się z grymaszenia, skończyła z przekąskami oraz odkryła dziesięć prostych zasad wychowania szczęśliwych i zdrowych smakoszy. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Солодке життя в Парижi / Девід Лебовіц ; [переклад з анґлійської Олени Голуб].
(Dozvìllâ)
Tekst w j. ukraińskim.
Неймовірна кулінарна подорож французькою столицею разом із всесвітньо відомим кондитером! Девід Лебовіц доводить, що Франція — це справді інший світ, де своєрідним є все: від правил поведінки до особливостей чоловічого взуття, — і про це автор пише з притаманним йому надзвичайним гумором. Пориньте в дивовижну атмосферу Парижа, приготувавши страву принаймні за одним із понад п’ятдесяти оригінальних рецептів відомого кухаря! /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 0/9=161.2 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej