Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(178)
Forma i typ
Książki
(140)
Poradniki i przewodniki
(106)
Druki ulotne
(36)
Publikacje informacyjne
(20)
Publikacje popularnonaukowe
(18)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(10)
Publikacje promocyjne
(6)
Proza
(2)
Mapy
(1)
Poezja
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(118)
nieokreślona
(37)
wypożyczone
(32)
tylko na miejscu
(6)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(116)
Oddział dla Dzieci
(9)
Czytelnia Główna
(6)
Filia nr 1
(2)
Filia nr 2
(15)
Filia nr 3
(9)
DŻS
(36)
Autor
Makarowska Magdalena
(5)
Pawlikowska Beata (1965- )
(4)
Zasuwa Iwona
(4)
Drukort Magdalena
(3)
Ekstedt Niklas (1978- )
(3)
Ennart Henrik (1960- )
(3)
Fuhrman Joel
(3)
Kimbell Katy (1973- )
(3)
Loftus David
(3)
Małecki Paweł
(3)
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Teperek Agata
(3)
Ładocha Daria
(3)
Bator Julita
(2)
Cegielska Agnieszka (1979- )
(2)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(2)
Kleszcz Ewa (tłumacz)
(2)
Lewandowska Agata
(2)
Machałek Patrycja
(2)
Maciąg Agnieszka
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Musiałowska Dominika
(2)
Nowak Zbigniew Tomasz
(2)
Orzechowska-Zeidler Iwona
(2)
Pawlikowska Beata (1965- ) W dżungli zdrowia
(2)
Pustelnik Anastazja
(2)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(2)
Summ Ursula (1947- )
(2)
Szaciłło Karolina
(2)
Weksej Aleksandra
(2)
Wolański Robert
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Adamek Izabela
(1)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Ahlgren Maria (1979- )
(1)
Barabach Szymon (1975- )
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnard Neal D. (1953- )
(1)
Baron Aleksander
(1)
Bartosik Marek
(1)
Bator Jakub
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Berman Rachel
(1)
Bieńczyk Marek (1956- )
(1)
Bigoś Monika
(1)
Blackthorn Amy (1981- )
(1)
Bowling Stella (1962- )
(1)
Bońkowski Wojciech
(1)
Brown Karma
(1)
Brunetti Ilaria (1987- )
(1)
Cadiou Yvan
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Carlsen Zachary
(1)
Carroll Samantha
(1)
Cichocka Ewa
(1)
Cichoń Katarzyna (fotograf)
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Cousin Christel
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czarnecka Katarzyna (psycholog)
(1)
Czarnowski Ryszard Jan
(1)
D'Avila-Latourrette Victor-Antoine
(1)
Daniel-Schuwald Grażyna
(1)
DeTour Adam
(1)
Demidûk Hristina
(1)
Doniczka Aleksandra
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Duell Frida (1984- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Durbajło Barbara
(1)
Duval Jean-Pierre (1963- )
(1)
Duval Valentin (1987- )
(1)
Dykiel Bożena (1948- )
(1)
Dymek Marta
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Dąbrowska Beata Anna
(1)
Dąbrowska Ewa (internista)
(1)
Eidenberg Adamo Lina (1978- )
(1)
Eysturland Kinga
(1)
Faurholt Jensen Iga
(1)
Filipowicz Wika
(1)
Fowler Alys (1977- )
(1)
Francuz Sabina
(1)
Frank Jane (1950- )
(1)
Frontczak Dorota
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Fryza Kasia
(1)
Furtak Ewa
(1)
Gaca Konrad
(1)
Gaudry François-Régis (1975- )
(1)
Golub Olena
(1)
Griffiths Heidi
(1)
Górecka Dominika
(1)
Halarewicz Aleksandra
(1)
Hartwińska Aldona
(1)
Hejmej Przemysław
(1)
Hoppe Dominika
(1)
Ingels Darin
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(58)
2010 - 2019
(106)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(168)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(173)
Ukraina
(2)
Język
polski
(173)
nieznany (0 0)
(2)
ukraiński
(2)
nieznany (0)
(1)
Odbiorca
6-8 lat
(7)
9-13 lat
(7)
Dzieci
(7)
0-5 lat
(1)
14-17 lat
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Cukrzycy
(1)
Dorośli
(1)
Młodzież
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(28)
Literatura niemiecka
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura kanadyjska
(1)
Temat
Zdrowe odżywianie
(48)
Kucharstwo
(22)
Przepisy kulinarne
(19)
Gastronomia
(17)
Kuchnia regionalna
(12)
Obyczaje i zwyczaje
(11)
Potrawy jarskie
(11)
Żywność
(11)
Rośliny lekarskie
(10)
Jasielski Dom Kultury
(9)
Kuchnia wegańska
(9)
Odżywianie
(9)
Potrawy dietetyczne
(9)
Usługi
(9)
Dieta bezglutenowa
(8)
Kulinaria
(7)
Kultura stołu
(7)
Restauracje
(7)
Dieta bezmleczna
(6)
Dietetyka
(6)
Produkt regionalny
(6)
Ziołolecznictwo
(6)
Żywienie
(6)
Ciasta
(5)
Etnografia
(5)
Kuchnia polska
(5)
Kuchnia słowiańska
(5)
Owoce
(5)
Warzywa
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Bary (lokale gastronomiczne)
(4)
Cukrzyca
(4)
Desery
(4)
Dieta cukrzycowa
(4)
Hotele
(4)
Imprezy
(4)
Indeks glikemiczny
(4)
Jedzenie (czynność)
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Otyłość
(4)
Pizza
(4)
Prezentacje i wystąpienia
(4)
Rośliny jadalne dzikie
(4)
Skansen Archeologiczny Karpacka Troja (Trzcinica)
(4)
Skanseny
(4)
Studnia Kulturalna JDK
(4)
Słowianie
(4)
U Schabińskiej (Jasło)
(4)
Wegetarianizm
(4)
Zgromadzenia i imprezy masowe
(4)
Choroba Hashimoto
(3)
Dieta odchudzająca
(3)
Dzieci
(3)
Folklor
(3)
Gotowanie
(3)
Insulinooporność
(3)
Kawa (napój)
(3)
Kuchnia sezonowa
(3)
Kuchnia włoska
(3)
Kultura
(3)
Muzea
(3)
Muzeum Lizaka (Jasło)
(3)
Pieczywo
(3)
Potrawy
(3)
Rzemiosło artystyczne
(3)
Styl życia
(3)
Słodycze
(3)
Wino
(3)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(3)
Życie codzienne
(3)
Żywienie chorych
(3)
Ajurweda
(2)
Bieg Pamięci
(2)
Biegi
(2)
Boże Narodzenie
(2)
Centrum Informacji Turystycznej i Kulturalnej (Jasło)
(2)
Choroby jelit
(2)
Choroby tarczycy
(2)
Cukiernictwo
(2)
Dekoracja cukiernicza
(2)
Dieta bezcukrowa
(2)
Dieta lecznicza
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Ekologiczny styl życia
(2)
Fast food
(2)
Fermentacja
(2)
Handel detaliczny
(2)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(2)
Jelita
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Katastrofa smoleńska (2010)
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kebab
(2)
Kiszenie żywności
(2)
Kluby
(2)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(2)
Koła zainteresowań
(2)
Książka kucharska
(2)
Leczenie dietą
(2)
Miejska Biblioteka Publiczna (Jasło)
(2)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Temat: czas
2001-
(44)
1901-2000
(6)
1601-1700
(5)
1701-1800
(4)
1801-1900
(4)
1301-1400
(3)
1501-1600
(3)
1201-1300
(2)
1401-1500
(2)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Jasło (woj. podkarpackie)
(25)
Polska
(10)
Jasło (woj. podkarpackie ; okolice)
(4)
Trzcinica (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Jasło)
(4)
Europa
(2)
Smoleńsk (Rosja)
(2)
Świat
(2)
Bieszczady (góry)
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna)
(1)
Dębowiec (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Dębowiec)
(1)
Gmina Kalwaria Zebrzydowska (woj. małopolskie, pow. wadowicki)
(1)
Gorlice (woj. małopolskie)
(1)
Humenne (Słowacja)
(1)
Korczyna (woj. podkarpackie, pow. krośnieński, gm. Korczyna)
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Krynica-Zdrój (woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Krynica-Zdrój)
(1)
Krzemienna (woj. podkarpackie, pow. brzozowski, gm. Dydnia ; okolice)
(1)
Libusza (powiat gorlicki ; województwo małopolskie)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Miejsce Piastowe (woj. podkarpackie)
(1)
Nowy Jork (Stany Zjednoczone)
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Siepietnica (woj. podkarpackie)
(1)
Skandynawia
(1)
Skołyszyn (woj. podkarpackie)
(1)
Sycylia (Włochy ; wyspa)
(1)
Wysowa (woj. małopolskie)
(1)
Wyszehrad (Węgry)
(1)
Włochy
(1)
Zarszyn (woj. podkarpackie)
(1)
Zimna Woda (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Jasło)
(1)
Żarnowiec (woj. podkarpackie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(69)
Poradnik
(67)
Książka kucharska
(40)
Publikacja bogato ilustrowana
(34)
Afisz
(14)
Ulotka reklamowa
(11)
Opracowanie
(9)
Ulotki reklamowe
(6)
Wydawnictwa popularne
(5)
Wywiad dziennikarski
(5)
Program imprezy
(4)
Folder
(3)
Reportaż
(3)
Ulotka
(3)
Atlas roślin
(2)
Cenniki
(2)
Gry i zabawy terenowe
(2)
Książki kucharskie
(2)
Muzyka ludowa, etniczna i tradycyjna
(2)
Poradniki
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Relacja z podróży
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Biografia
(1)
Druki ulotne
(1)
Gry i zabawy dziecięce
(1)
Gry i zabawy ludowe
(1)
Karta dań
(1)
Katalog handlowy
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Mapa etnograficzna
(1)
Muzyka Słowian
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Rozprawa
(1)
Wiersze
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(175)
Medycyna i zdrowie
(40)
Historia
(18)
Hobby i czas wolny
(13)
Kultura i sztuka
(11)
Etnologia i antropologia kulturowa
(10)
Styl życia, moda i uroda
(10)
Podróże i turystyka
(9)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(8)
Rolnictwo i leśnictwo
(5)
Socjologia i społeczeństwo
(5)
Biologia
(4)
Dom i ogród
(3)
Kultura fizyczna i sport
(3)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(2)
Zarządzanie i marketing
(2)
Kulinaria
(1)
Archeologia
(1)
Architektura i budownictwo
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Psychologia
(1)
Religia i duchowość
(1)
178 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 13.05.2024)
Książka
W koszyku
Przepisy kuchni żydowskiej. Smaki, które pokochali Marc Chagall i wileńska bohema. Książka kucharska, która zaginęła w zawierusze wojennej. Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić dobre samopoczucie. Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więc dziwnego, że zaproponowano jej, by wypłynęła w ekskluzywny rejs jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory. Potrawami Fani zachwycały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema, nad ich smakiem rozpływał się też Marc Chagall. Chociaż wywodziła się ze skromnego domu, kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno. Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziła proste, lecz wyśmienite przepisy. W 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została przez przypadek odnaleziona na targach antykwarycznych. Gdyby nie niezwykły zbieg okoliczności, nigdy nie odkrylibyśmy oryginalnych przepisów na: bajeczną chałkę, doskonały czulent, złociste latkes, wybitny kugel i wiele innych wspaniałych potraw. To więcej niż książka kucharska. To opowieść o smakach, które przeniosą nas do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam – czynienia świata lepszym dla siebie i innych /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dom pełen miłości : przepisy na cztery pory roku / Agnieszka Maciąg ; zdjęcia Robert Wolański. - Wydanie I. - Kraków : Otwarte, 2021. - 351, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
Witaj Ukochana Przyjaciółko mojego serca! Napisałam tę książkę niemal jak list do Ciebie, w którym pragnę podzielić się dobrem i życiowym doświadczeniem. Pomysł na tę książkę zrodził się wśród moich czytelniczek i uczestniczek warsztatów. To one wymarzyły sobie książkę z przepisami na cztery pory roku, dla całej rodziny, na wszystkie okazje. A ja chciałam spełnić ich marzenie. Tak oto powstała książka pełna miłości, ciepła, inspiracji, z przepisami na dania zarówno dla wegetarian i wegan, jak i dla tych, którzy czasami jedzą drób zagrodowy czy dzikie ryby. W naszych rodzinach są przecież osoby w różnym wieku, o różnych preferencjach. To książka stworzona w domu, który jest sercem mojego wszechświata. Dzielę się zatem z Tobą także przepisem na stworzenie domowej przestrzeni, w której miłość rodzinna będzie się rozwijać. Wierzę, że zgodna, ciepła, kochająca się rodzina jest fundamentem szczęścia każdego z nas. Z miłością, Agnieszka /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 20.05.2024)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dziecko na diecie bezglutenowej w szkole, na wycieczce, na urodzinach to nowa pozycja edukacyjna Stowarzyszenia. Przekazujemy w niej podstawowe wskazówki i materiały, które mają na celu pomóc im oraz szkole w stworzeniu środowiska przyjaznego dzieciom na diecie bezglutenowej. Dzieci z celiakią powinny uczestniczyć w wycieczkach, zielonych szkołach i wszelkich imprezach w gronie rówieśników bez poczucia inności i dyskryminacji. Naszym dzieciom będzie żyło się lepiej, jeśli otoczenie zrozumie i zaakceptuje ich szczególne potrzeby żywieniowe, traktując je normalnie i nie wykluczając z powodu diety i choroby z żadnych aktywności. Chcemy wesprzeć w tym trudnym zadaniu rodziców i nauczycieli. Nasza książeczka powstała w oparciu o doświadczenia z prowadzenia programu MENU BEZ GLUTENU, a także nasze osobiste doświadczenia jako rodziców dzieci na diecie. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzieje łakomstwa i obżarstwa / Adrianna Stawska-Ostaszewska. - Warszawa : Wydawnictwo Harde, 2019. - 222, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Historia ludzkiego obżarstwa. Jak na przestrzeni wieków ludzie zaspokajali swój apetyt. Badaczka historii kultur kulinarnych, dziennikarka, felietonistka i pisarka zabiera nas w podróż w czasie, poznamy: kuchnię starożytnego Rzymu czy kulinarne rytuały prasłowiańskie.Poznamy wybitne postacie m in: Stanisława Czerniecki - ojciec polskiej gastronomii i Król Kucharzy Marie Antoine Careme. Całość opatrzona jest współczesnymi przepisami kulinarnymi. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dzika kuchnia / Łukasz Łuczaj. - Warszawa : Nasza Księgarnia, 2022. - 318, [2] strony : fotografie, ilustracje ; 26 cm.
Praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych. Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach. W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów „W dziką stronę”. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 27.05.2024)
Książka
W koszyku
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby o każdej porze roku zbierać dary natury, które wykorzystasz w swojej kuchni! Przygotuj wykwintne dania z tanich oraz łatwo dostępnych roślin, a także dowiedz się: - jak poszukiwać dzikich ziół; - z których chwastów można przygotować sezonowy napar; - które rośliny dostępne są przez cały rok; - czy niedojrzałe owoce i kapary można wykorzystać podczas gotowania; - które dary natury mają właściwości lecznicze i pomogą ci zadbać o zdrowie przez cały rok. W książce Piotra Ciemnego znajdziesz nie tylko pomysłowe i nowoczesne przepisy na każdą porę roku, ale także przydatne opisy roślin. Dzięki niej odkryjesz tajniki pracy prawdziwego zielarza! Jak prawidłowo rozpoznawać zioła? Gdzie ich szukać? Dlaczego warto je zbierać? Dzikie zioła sezonowo to kompletny poradnik dla osób zainteresowanych czerpaniem z natury bez względu na porę roku. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 1. (dostępność ok. 15.06.2024)
Książka
W koszyku
Czy wiesz, że żyjesz w żywieniowym Matriksie? Przemysł spożywczy manipuluje twoją świadomością, a wielkie koncerny wydają miliony na kampanie reklamowe produktów wysokoprzetworzonych. Jogurty light z dodatkiem wapnia, płatki z siedmiu zbóż czy batony proteinowe mogą wydawać się zdrowe, ale tak naprawdę zawierają składniki, które wyniszczają twój organizm. Skutki uboczne? Chroniczny stan zapalny, insulinooporność, nadciśnienie, alergie, cukrzyca typu 2, nowotwory… Czy chcesz umrzeć przez to, co jesz? Zdrowie jest na wyciągnięcie ręki. Jego sekret tkwi w prawdziwym jedzeniu. Prostym, sycącym i pełnym naturalnych składników odżywczych. Carlos Ríos, twórca ruchu #realfooding, pokaże ci, jak odróżnić je od wysokoprzetworzonej trucizny. Powie, gdzie szukać informacji o produktach i jak odnaleźć się w sieci kłamstw szerzonych przez żądne zysku koncerny spożywcze, którym nie zależy na twoim zdrowiu. Ta książka przekona cię, że zdrowe odżywianie jest prostsze, niż myślisz. "Eat Real Food" to zbiór informacji, wskazówek i trików, dzięki którym bez trudu zmienisz szkodliwe nawyki, raz na zawsze wydostaniesz się z żywieniowego matrixa i zaczniesz jeść naprawdę zdrowo. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodko, zdrowo i z kilku składników. Marzysz o idealnej sylwetce, ale nie wyobrażasz sobie życia bez słodyczy? Sądzisz, że nie da się schudnąć, nie rezygnując z ulubionych deserów? A może szukasz zdrowych słodyczy dla swoich dzieci? Agnieszka Stolarczyk, autorka popularnego profilu na Instagramie, zabiera nas do swojej kuchni i pokazuje, że słodkie przysmaki mogą być zdrowe, sycące i niskokaloryczne. A dzięki zaledwie kilku składnikom bazowym możesz wyczarować pyszne i zdrowe słodkości. Jak we własnej kuchni przygotować zamienniki ulubionych sklepowych batonów i cukierków? Czy to możliwe, by w pięć minut wyczarować aromatyczne ciasto do kawy? W jaki sposób zamienić podstawowe składniki, które zawsze masz w lodówce, w pyszny i szybki deserek? To książka dla każdego, kto chce odżywiać się zdrowo, jednocześnie nie rezygnując z ulubionych łakoci. Spróbuj pysznych placuszków, energetycznych batonów, fit ciast, zdrowych cukierków i znakomitych deserów. Przygotuj słodkie potrawy na śniadanie, podwieczorek, do lunchboxa czy na spotkanie z rodziną lub z przyjaciółką. Poznaj ponad 100 przepisów na słodkie dania, które nie powodują wyrzutów sumienia. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opowieść o tym, jak nasza rodzina przeprowadziła się do Francji, wyleczyła się z grymaszenia, skończyła z przekąskami oraz odkryła dziesięć prostych zasad wychowania szczęśliwych i zdrowych smakoszy. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
już otwarta
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 16.01.2020)
Brak okładki
Druk ulotny
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
DŻS
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. XVI.4.1.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Grzybownik + mapa : nowy rozdział : amatorska uprawa grzybów / Justyn Kołek grzyboznawca, juror, Ewa Furtak klasyfikator grzybów, Aleksandra Jarczok, mykolog. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 279, [1] strona, [1] karta tablic złożona luzem : fotografie, ilustracje, mapa ; 22 cm.
Z tej książki dowiesz się, jak, gdzie i kiedy zbierać grzyby, jak nauczyć się odróżniać smaczne, jadalne grzyby od tych, które mogą zaszkodzić, a nawet zabić. Obalimy wszystkie mity dotyczące zbierania grzybów! Znajdziesz tu również najciekawsze przepisy na wykorzystanie grzybów w kuchni. Ponad 120 najczęściej występujących w Polsce grzybów. Zdjęcia pozwalające rozpoznać dany grzyb. Praktyczne porady. Prosty i przystępny język. Dowiesz się, jakie grzyby można samodzielnie hodować w domu i nauczysz się, jak to robić krok po kroku! Do tego mapa, która pomoże ci znaleźć najbardziej grzybodajne tereny! /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 58 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak zachować równowagę między zdrowiem i smakiem a troską o środowisko? W czasach, gdy o zdrowiu, klimacie i negatywnych skutkach chowu zwierząt myślimy więcej niż kiedykolwiek, jest wiele powodów, dla których warto żyć bardziej zielono. Oferta wyrobów wege i zamienników produktów pochodzenia zwierzęcego stale rośnie i łatwo stracić orientację, co naprawdę jest najlepsze tak dla naszego organizmu, jak i klimatu. Happy food green podsuwa nam odpowiedź na pytanie, jak w większym stopniu oprzeć swoją dietę na roślinach. Po Happy food i Happy food 2.0 czołowy szwedzki szef kuchni Niklas Ekstedt i dziennikarz naukowy Henrik Ennart kontynuują serię książek o jedzeniu, które daje szczęście. Happy food green zawiera szczegółową analizę rewolucyjnych wyników badań na temat diety roślinnej oraz pięćdziesiąt apetycznych przepisów zapewniających zróżnicowane i zrównoważone posiłki. Książka przyda się nie tylko początkującym wegetarianom i weganom. Będzie też idealnym poradnikiem dla tych, którzy chcieliby w większym stopniu korzystać z produktów roślinnych. To obowiązkowa lektura dla zainteresowanych bardziej ekologicznym i pełniejszym smaku życiem. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616/618 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615/616 (1 egz.)
już otwarta
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616/618 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616/618 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej