Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(13)
Forma i typ
Książki
(13)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
tylko na miejscu
(6)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(6)
Oddział dla Dzieci
(1)
Czytelnia Główna
(6)
Autor
Dłużewska Anna
(2)
Dłużewski Mieczysław
(2)
Jarczyk Andrzej
(2)
Pijanowski Eugeniusz
(2)
Błaszczak Agnieszka
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Kuźmiński Michał (1981- )
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Oort Maarten van
(1)
Stauffer Clyde E
(1)
Whitehurst Robert J
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Zalewski Stanisław
(1)
Żurawska Maria
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(6)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(13)
Język
polski
(13)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Żywność
(5)
Żywność - technologia - podręcznik akademicki
(4)
Pektyny
(2)
Technologia żywności
(2)
Żywność - technologia
(2)
Bulimia
(1)
Enzymy
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Gastronomia
(1)
Interakcje leków z żywnością
(1)
Jaja - technologia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kucharstwo - podręcznik akademicki
(1)
Kultura stołu
(1)
Kwarki
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Mięso - przetwórstwo
(1)
Mięso drobiowe - przetwórstwo
(1)
Mleko - przetwórstwo
(1)
Niedożywienie
(1)
Osobliwości
(1)
Otyłość
(1)
Poradnictwo dietetyczne
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przemysł spożywczy
(1)
Przemysł spożywczy - podręcznik
(1)
Ryby - przetwórstwo
(1)
Skóra - przetwórstwo
(1)
Sterowanie
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Technologia potraw
(1)
Tłuszcze zwierzęce - przetwórstwo
(1)
Wełna - przetwórstwo
(1)
Zakłady Przemysłu Owocowo Warzywnego Pektowin Sp. z o.o. (Jasło)
(1)
Zakłady Przemysłu Owocowo Warzywnego Pektowin Spółka z o.o.
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywienie dzieci
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Żywność - przetwórstwo
(1)
Temat: miejsce
Jasło (woj. podkarpackie)
(2)
Jasło
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Historia
(1)
13 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Spis treści : 1. Wprowadzenie : enzymy w przemyśle spożywczym ;2. GMO a inżynieria białek ; 3. Wytwarzanie enzymów przemysłowych ; 4. Asparaginaza - enzym regulujący zawartość akryloamidu ; 5. Zastosowanie enzymów w produkcji wyrobów mlecznych ; 6. Enzymy w piekarni ; 7. Enzymy w produkcji żywności innej niż pieczywo, opartej na pszenicy ; 8. Warzenie piwa z udziałem enzymów ; 9. Wykorzystanie enzymów w produkcji alkoholi spożywczych oraz win ; 10. Enzymy w przetwórstwie ryb ; 11. Wykorzystanie enzymów w przetwórstwie owoców ; 12. Enzymy w przemyśle mięsnym ; 13. Wykorzystanie enzymów w modyfikowaniu białek ; 14. Enzymy stosowane w przetwórstwie skrobi ; 15. Wykorzystanie lipaz w produkcji skladników żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 577 (1 egz.)
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 57 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakologia / [tekst i ilustracje] Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon, copyright 2020. - 78, [2] strony : ilustracje ; 31 cm.
Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: „Zwierzokracja” – książka o prawach zwierząt oraz „Śmieciogród” – o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat – jedzenie. Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6/IIW (1 egz.)
Książka
W koszyku
Spos treści: 1. Znaczenie miernictwa przemysłowego; 2. Charakterystyka wielkości mierzonych ; 3.Metody pomiarowe; 4. Zespół pomiarowy; 5.Systemy pomiarowo-regulacyjne; 6. Ukl ady sygnalizacyjne; 7. Statyczne i dynamiczne właściwości ukladów pomiarowych ; 8. Pomiary podstawowych wielkości elektrycznych ; 9. Pomiary czasu ; 10. Pomiary wielkości mechanicznych ; 11. Pomiary temperatury; 12. Bezpośrednie i pośrednie pomiary stężenia substancji ; 13. Pomocnicze człony układu pomiarowego; 14. Automatyzacja pomiarów przemysłowych ; 15. Zadania automatyzacji procesów ; 16. Statyczne i dynamiczne właściwości układów pomiarowych i regulacyjnych ; 17. Klasyfikacja układów regulacji automatycznej ; 18. Statyczne i dynamiczne wlaściwości regulatorów ; 19. Urządzenia peryferyjne układów regulacji ; 20. Układy sterowania, sygnalizacji i blokady; 21.Programowalne sterowniki logiczne; 22. Wskaźniki jakości regulacji automatycznej ; 23. Projektowanie układów regulacji; 24. Układy sterowania parametrami procesów w przemyśle spożywczym; 25. Perspektywy rozwoju automatyki; 26. Pomiary nietypowych parametrów procesów przemysłu spożywczego ; Normy i przepisy legalizacyjne
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 621 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 611/612 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej