Sortowanie
Źródło opisu
Legimi
(142)
Katalog zbiorów
(52)
Forma i typ
E-booki
(140)
Książki
(52)
Poradniki i przewodniki
(16)
Proza
(13)
Publikacje popularnonaukowe
(13)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Audiobooki
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(55)
wypożyczone
(9)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(30)
Oddział dla Dzieci
(21)
Filia nr 1
(2)
Filia nr 2
(4)
Filia nr 3
(7)
Autor
Lewandowska Agata
(17)
Hockensmith Steve
(8)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(8)
Zacharzewski Michał (1977- )
(8)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(7)
Konikowski Jerzy
(6)
Garrett Scott
(5)
Pflugfelder Bob (1967- )
(5)
Pflugfelder Bob (1967- ). Niki i Tesla
(5)
Zaręba Joanna
(5)
Drozd Dorota
(4)
Oczkoś Mirosław
(4)
Skawran Katarzyna
(4)
Bocheński Tomasz (1979- )
(3)
Borkowski Tomasz (1972- )
(3)
Hill Christian
(3)
Hill Christian. Wielkie ludy historii
(3)
Murphy Jill (1949- )
(3)
Murphy Jill (1949- ). Fatalna czarownica
(3)
Mętrak-Ruda Natalia
(3)
Orłoś Maciej
(3)
Pflugfelder „Science Bob”
(3)
Sieradzan Barbara
(3)
Strękowska-Zaremba Małgorzata
(3)
Anderson Thomas
(2)
Bellmann Heiko (1950- )
(2)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(2)
Chudzik Małgorzata
(2)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(2)
Digard Frigiel-Nicolas
(2)
Gajewski Jacek
(2)
Knopińska Olga
(2)
Korzeniewska Justyna
(2)
Koziarek Magdalena
(2)
Lisowski Rafał (1981- )
(2)
Siwek Grzegorz
(2)
Stalka-Jarska Joanna
(2)
Sójka Aleksandra
(2)
Winters Ben H
(2)
Aleksandra Sileńska
(1)
Anna Duman
(1)
Arena Leonardo Vittorio
(1)
Batte Anna (1986- )
(1)
Beorn Waitman Wade
(1)
Beorn Waitman Wade (1977- )
(1)
Białas Marcin (historyk)
(1)
Blitman Sophie
(1)
Bojrakowska-Przeniosło Agnieszka
(1)
Bowling Stella (1962- )
(1)
Bynum William
(1)
Capablanca José Raúl
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Charytonik Urszula
(1)
Chencinski Rachel Roth‏ (1925- )
(1)
Clermont Arnaud
(1)
Cyra Adam
(1)
Czapigo Dominik
(1)
Damsz Joanna
(1)
Dańko Bolesław (1925- )
(1)
Degórska Izabela
(1)
Demirsar Metin
(1)
Dimsdale Joel E
(1)
Dormandy Thomas
(1)
Drzewiecka Stanisława (1920-2000)
(1)
Dubiński Józef (1926- )
(1)
Ekert Brigitte
(1)
Ewelina Podrez-Siama
(1)
Fagan Brian
(1)
Fever Chusita Fashion
(1)
Fiorin Fabian
(1)
Flint Elsa
(1)
Fraenkel H
(1)
Fraenkell R. Manvelle H
(1)
Franczak Józef (ca 1924- )
(1)
Frank Jane (1950- )
(1)
Frigiel Nicolas Digard
(1)
Fritz Stephen G
(1)
Førsund Joachim
(1)
Giedrojć Magdalena
(1)
Gilles Cotte Delphine
(1)
Godzińska Marzena
(1)
Griffiths Melody
(1)
Górka Daria
(1)
Hassed Craig
(1)
Hjardar Kim 1966- )
(1)
Horvath Jared Cooney
(1)
Irolla Ludivine
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska M
(1)
Jendrzejewska Magdalena Jarzynka
(1)
Jeremy Black
(1)
Jerzy Beskidzki
(1)
Jerzynka-Jendrzejewska M
(1)
Joanna Racewicz
(1)
Joanna Sokolińska
(1)
Joy Langley
(1)
Katarzyna Ślubowska
(1)
Kater Michael H. (1937- )
(1)
Kennedy Paul
(1)
Kilis Monika
(1)
King Richard
(1)
Rok wydania
2910 - 2914
(1)
2020 - 2024
(96)
2010 - 2019
(94)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(44)
1901-2000
(5)
1945-1989
(4)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(193)
Język
polski
(193)
nieznany (0 0)
(1)
Odbiorca
9-13 lat
(15)
Dzieci
(9)
Młodzież
(8)
6-8 lat
(3)
Rodzice
(3)
0-5 lat
(1)
Dziewczęta
(1)
Nauczyciele przedszkoli
(1)
Pszczelarze
(1)
Wychowawcy małych dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(8)
Literatura polska
(6)
Literatura angielska
(4)
Literatura francuska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Eksperymenty
(5)
Fizyka doświadczalna
(5)
Zdrowe odżywianie
(5)
Czarownice i czarownicy
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Magia
(3)
Piłka nożna
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Szkoły magii
(3)
Życie codzienne
(3)
Cukrzyca
(2)
Holokaust
(2)
II wojna światowa (1939-1945)
(2)
Metoda Montessori
(2)
Wikingowie
(2)
Więźniowie obozów
(2)
Żydzi
(2)
1 Dywizja Piechoty im. Tadeusza Kościuszki (Wojsko Polskie na Wschodzie ; 1943-1945)
(1)
303 Dywizjon Myśliwski Warszawski im. Tadeusza Kościuszki (Polskie Siły Zbrojne na Zachodzie)
(1)
Abolicjonizm
(1)
Auschwitz-Birkenau (niemiecki obóz koncentracyjny)
(1)
Bergen-Belsen (niemiecki obóz koncentracyjny)
(1)
Bunty i powstania chłopskie
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby ginekologiczne
(1)
Choroby jelit
(1)
Chłopi
(1)
Cykl miesiączkowy
(1)
Dańko, Bolesław (1925- )
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta pH DBN
(1)
Dietetyka
(1)
Drzewiecka, Stanisława (1920-2000)
(1)
Dubiński, Józef (1926- )
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(1)
Energia słoneczna
(1)
FC Barcelona
(1)
Franczak, Józef (ca 1924- )
(1)
Geopolityka
(1)
Grecy
(1)
Handel narkotykami
(1)
Higiena intymna
(1)
Historia alternatywna
(1)
Hitler-Jugend
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Inżynierowie
(1)
Jelita
(1)
Kluby piłkarskie
(1)
Kobieta
(1)
Koty
(1)
Kryminalistyka
(1)
Kucharstwo
(1)
Leczenie dietą
(1)
Lewandowski, Robert (1988- )
(1)
Lotnictwo wojskowe
(1)
Lotnicy
(1)
Ludobójstwo niemieckie (1939-1945)
(1)
Macierzyństwo
(1)
Majdanek (niemiecki obóz koncentracyjny)
(1)
Mak (roślina)
(1)
Marchwicki, Roman (1924-2012)
(1)
Minecraft
(1)
Mniejszości narodowe
(1)
Motyle
(1)
Narkotyki
(1)
Nazizm
(1)
Niemieckie nazistowskie obozy koncentracyjne
(1)
Niewolnictwo
(1)
Obozy koncentracyjne
(1)
Obozy pracy
(1)
Odkwaszanie organizmu DBN
(1)
Ofiary prześladowań
(1)
Okupacja niemiecka Polski (1939-1945)
(1)
Operacja 1944 r. normandzka
(1)
Opieka nad dziećmi
(1)
Opium
(1)
Organizacje
(1)
Otrucie
(1)
Owady
(1)
Pamięć autobiograficzna
(1)
Pańszczyzna
(1)
Pilecki, Witold (1901-1948)
(1)
Poddaństwo
(1)
Podróże
(1)
Polityka międzynarodowa
(1)
Polityka wewnętrzna
(1)
Powieść
(1)
Powstanie w getcie warszawskim (1943)
(1)
Prorok, Jan (1920- )
(1)
Przemysł wojenny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Prześladowania polityczne
(1)
Pszczelarstwo
(1)
Pszczoła miodna
(1)
Pujol, Juan (1912-1988)
(1)
Rey, Andrzej (1924-2004)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
1939-1945
(6)
2001-
(3)
1801-1900
(2)
1918-1939
(2)
500-401 p.n.e
(2)
801-900
(2)
1001-1100
(1)
1101-1200
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1901-1914
(1)
1914-1918
(1)
1939-
(1)
1945-1989
(1)
701-800
(1)
901-1000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Niemcy
(3)
Barcelona (Hiszpania)
(2)
Europa
(2)
Anglia (Wielka Brytania)
(1)
Białoruś
(1)
Norwegia
(1)
Skandynawia
(1)
Stambuł (Turcja)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Starożytna Grecja
(1)
Starożytny Rzym
(1)
Wielka Brytania
(1)
Gatunek
Opracowanie
(12)
Poradnik
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(7)
Powieść obyczajowa
(6)
Książka kucharska
(5)
Powieść
(5)
Powieść przygodowa
(5)
Fantasy
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacje dla dzieci
(3)
Atlasy zwierząt
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Poradniki
(2)
Antologia
(1)
Biografia
(1)
Esej
(1)
Historia
(1)
Kryminał
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opowiadania i nowele biograficzne
(1)
Sensacja
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(13)
Kulinaria
(7)
Medycyna i zdrowie
(6)
Edukacja i pedagogika
(4)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(2)
Biologia
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(2)
Hobby i czas wolny
(2)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Historia i nauki pomocnicze
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Psychologia
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
194 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Rozmowa o ciele kobiety ciągle sprawia nam kłopot. Nawet nazywanie części kobiecego ciała sprawia nam kłopot. Mówimy więc „o tym co na dole”, „o kobiecych sprawach”, „o sprawach intymnych”. A często nie mówimy wcale. Ze szkodą dla siebie, ze szkodą dla naszych córek. Do zmiany nastawienia namawia nas autorka tej książki, ginekolożka-położniczka, prowadząc czytelniczkę przez świat kobiecego ciała. Opowiada o anatomii, przedstawia aktualną, rzetelną wiedzę medyczną i odpowiada na niełatwe pytania, nurtujące niejedną z nas. Zaprasza do rozmowy o seksualności, tożsamości, wyjaśnia zawiłości wpływu cielesności na psychikę. Uczy, że poprzez zdobywanie wiedzy możemy zrozumieć i zaakceptować siebie i innych. W książce znalazły się rozdziały poświęcone następującym zagadnieniom: podstawy i sekrety anatomii kobiecego ciała, wizyta u ginekologa, cykl menstruacyjny… i inne cykle w organizmie, bez tabu o antykoncepcji, kobiece choroby: jak im zapobiegać i jak je leczyć. Ta książka to solidna porcja wiedzy przekazywana w niebanalny i przyjazny czytelnikowi sposób. To przewodnik dla każdej z nas, chcących poznać i zrozumieć swoje ciało. Nie zapomnij pokazać jej swojej córce! /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 611/612 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ

Czym jest cukrzyca? Jak wygląda życie diabetyka? Kiedy mierzyć poziom cukru? Jakie insuliny są dostępne na polskim rynku? Na te i wiele innych pytań odpowiada doświadczona edukatorka i pielęgniarka diabetologiczna.
Jeśli u Ciebie lub kogoś z Twoich bliskich zdiagnozowano cukrzycę, ta książka pomoże Ci oswoić chorobę i nauczy Cię, jak z nią żyć na co dzień: pracować, uprawiać hobby, podróżować. Wystarczy bowiem zdobyć dostateczną wiedzę o cukrzycy, aby zapewnić sobie odpowiednią samoopiekę i cieszyć się niezależnością. Pamiętaj jednak, że nic nie zastąpi porady profesjonalnego personelu medycznego.
Z tego poradnika dowiesz się m.in.:
- na czym polega samokontrola w cukrzycy,
- jaki wybrać system do pomiaru glikemii,
- jak wyliczyć wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe,
- w jaki sposób wstrzykiwać insulinę,
- jakich potraw unikać,
- jakie prawa i obowiązki ma diabetyk.
Poznasz także niekonwencjonalne metody wspomagające leczenie chorób przewlekłych. W książce znajdziesz również przykładowy tygodniowy jadłospis diabetyka.
O Autorce:
Dorota Drozd, pielęgniarka posiadającą specjalizację diabetologiczną, edukator diabetologiczny i psychodietetyk, członkini Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (European Fundation Nurses in Diabetes. Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków oraz Kuchnia świata dla diabetyków wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Bierze udział w wielu konferencjach w kraju i za granicą.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Jewgienij Nikołajew to jeden z najsłynniejszych rosyjskich strzelców wyborowych. Przypisuje mu się 324 zestrzelenia, głównie wykonane podczas pierwszej zimy obrony Leningradu 1941/1942.
Wspomnienia Nikołajewa, wydane po raz pierwszy w Związku Radzieckim w latach osiemdziesiątych XX wieku, nie są wolne od ideologicznych uprzedzeń. Sam Nikołajew służył w jednostce NKWD. Usprawiedliwia więc wszelkie posunięcia komunistycznej Rosji. Nie kryje swej pogardy dla przeciwnika. Gloryfikuje radzieckiego żołnierza, który głodny i zmarznięty stawiał czoła wrogowi ukrytemu w wygodnych, wręcz komfortowych okopach połączonych przewodami telefonicznymi.
Wiele miejsca poświęca snajperskiemu rzemiosłu. Opisuje długie godziny obserwacji, podczas których musiał leżeć bez ruchu na siarczystym mrozie, by w końcu dopaść wroga śmiertelnym strzałem.
Spisane przez Nikołajewa wspomnienia są unikatowym zapisem przeżyć żołnierza podczas najbardziej zaciętych zmagań między Armią Czerwoną a Wehrmachtem w czasie II wojny światowej. Pomagają zrozumieć, co to znaczy być strzelcem wyborowym, i docenić wkład snajperów – tej żołnierskiej elity – w obronę Leningradu.
Jewgienij Adrianowicz Nikołajew, urodzony w 1920 roku w Tambowie. Jako młody mężczyzna pracował w teatrze przy projektowaniu dekoracji. Został powołany do armii we wrześniu 1940 roku, gdzie trafił do oddziału strzelców wyborowych. W 1942 roku został przeniesiony do kontrwywiadu – pracował jako śledczy w strukturach Smiersz w swojej dywizji. Doszedł aż do Berlina i nawet złożył swój podpis na ścianie Reichstagu. Dosłużył się stopnia kapitana gwardii. Po wojnie pracował w gazecie „Tambowska Prawda”. Zmarł w 2002 roku.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Czosnek jest chętnie stosowany w kuchni ze względu na smak i zapach dodające daniom ostrości oraz wyrazistości. Pitagoras nazywał go podobno królem wszystkich przypraw. Ale czosnek to także roślina lecznicza o cennych właściwościach prozdrowotnych. Ma działanie przeciwzapalne i wspomaga walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi, dlatego poleca się go przy przeziębieniach. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i florę jelitową. Wspiera zdrowie serca i naczyń krwionośnych, znajduje zastosowanie także w chorobach skóry i stawów. Dowiedz się, jak wykorzystać potencjał leczniczy i kulinarny tej przyprawy.

Autorka, opisując korzyści ze stosowania czosnku, wszystkie informacje czerpała z badań naukowych. W książce znajdują się również przepisy na proste i smaczne dania z dodatkiem czosnku, dzięki którym na stałe włączysz go do swojego menu.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. BR (1 egz.)
(dostępność ok. 10.05.2024)
E-book
W koszyku
Autor
Forma i typ

Obniżenie nastroju, ataki płaczu, rozdrażnienie, agresja, ciągłe zmęczenie, poczucie winy, pogorszenie samooceny, lęk o przyszłość, bóle brzucha i głowy, gorsze przyswajanie wiedzy i koncentracja, wycofanie z kontaktów społecznych, zachowania autoagresywne i samobójcze – wszystko to należy do objawów depresji u dzieci i młodzieży. Niezwykle ważne jest, by w porę rozpoznać sygnały alarmowe i wiedzieć, jak zareagować.

Depresja u dzieci to poważny problem

Możesz pomóc swojemu dziecku, jeśli będziesz wiedzieć, jak odróżnić smutek i przygnębienie od depresji, jak postępować w przypadku samookaleczania się, do jakiego specjalisty zwrócić się z prośbą o pomoc i jak wspierać terapię.

Co znajdziesz w tej książce?

Autorka w jasny, przystępny sposób wyjaśnia, czym są emocje u młodego człowieka. Przedstawia czynniki ryzyka rozwoju i objawy depresji u dzieci w zależności od wieku. Tłumaczy, kiedy zagrożenie samobójstwem jest wysokie. Opisuje pierwszą pomoc i metody terapii choroby u dzieci i młodzieży. Podpowiada też, jaka jest rola rodziny i co dzieje się po zakończeniu leczenia. To poradnik dla rodziców, może być też pomocny nauczycielom, wychowawcom i wszystkim, którzy opiekują się dziećmi.

Patroni medialni:

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Ciągle masz ochotę na słodycze? Nie możesz się obejść bez ciasta, czekolady lub batonika? Ta książka jest właśnie dla Ciebie! Powstała, by pomóc Ci odzwyczaić się od cukru. Jej autorka, dietetyczka z wieloletnim doświadczeniem, obala wiele mitów związanych z węglowodanami oraz szeroko rozumianym zdrowym odżywianiem.
Z poradnika dowiesz się, czy uzależnienie od cukru rzeczywiście jest możliwe. Dzięki niemu poznasz najnowsze wyniki badań nad wpływem węglowodanów na nasze zdrowie. Jadłospis na osiem tygodni ułatwi Ci odzwyczajenie się od cukru, a liczne przepisy i zbiór cennych wskazówek pomogą Ci zmienić sposób odżywania się na zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej urozmaicony.
Agata Lewandowska – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz SGGW. Interesuje się sportem, zdrowym stylem życia i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek Polska kuchnia bezglutenowa, Ciasta i desery dla diabetyków, Wypieki dla diabetyków oraz Dieta w chorobie Hashimoto.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Liczba zachorowań na nowotwory stale rośnie. To jasne, że nikt z nas nie chce doświadczyć tej choroby. Ale czy na co dzień robisz wszystko, by się przed nią uchronić? Dzięki tej książce dowiesz się, czego się wystrzegać, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Poznasz szeroki wachlarz naturalnych składników żywności o działaniu przeciwzapalnym, ochronnym i antynowotworowym.Odkryjesz, jak wielką moc w staraniach o zdrowie mają warzywa zielone, cebulowe, strączkowe, owoce jagodowe i cytrusowe, a także przetwory owsiane, orzechy, kiełki, zioła i przyprawy - czyli top 10 produktów wspomagających nas w profilaktyce antynowotworowej.

Obszerną część teoretyczną książki uzupełnia bogaty zbiór przepisów na śniadania, obiady, kolacje, surówki, przekąski i prozdrowotne koktajle.

AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk z ponad 10-letnim doświadczeniem, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka 10 poradników m.in. Dieta wzmacniająca odporność, Przepisy na młodość. Dieta anti-aging; Warzywa, które leczą; Dieta zdrowych jelit; Niski indeks glikemiczny; Pokonaj nadciśnienie dietą DASH. Prowadzi stronę internetową oraz bloga pod adresem www.lewandowskaagata.pl.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Marzysz o lśniących, gęstych włosach? Twoje paznokcie są kruche i łamliwe? A może masz kłopoty z cerą i zrobisz wszystko, by wreszcie zaczęła być gładka i naturalnie piękna?

Nie musisz wydawać majątku na kosmetyki ani „cudownie” działające reklamowane witaminy. W pierwszej kolejności zadbaj o swoją urodę… od wewnątrz, stosując odpowiednią dietę! Niektóre produkty spożywcze mogą poprawić koloryt i nawilżenie skóry, zahamować wypadanie włosów i spowolnić powstawanie oznak starzenia się. Są też takie, które wspomagają leczenie trądziku i łupieżu.

Dzięki tej książce dowiesz się, co warto jeść, gdy ma się cerę tłustą, suchą i naczynkową, po które produkty sięgać, by wzmocnić włosy i paznokcie; i jak się odżywiać, by przedłużyć młodość i zapewnić sobie witalny wygląd.

Oto przepisy na łatwe w przygotowaniu i pyszne dania, które powinny stale gościć w twoim menu. Możesz mieć pewność, że gdy zaczniesz jeść zdrowo, skorzysta na tym nie tylko twój wygląd, ale też samopoczucie i zdrowie.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Skreśl mąkę i cukier, wybierz zdrowe tłuszcze roślinne i zwierzęce - oto prawie sto prostych przepisów na ketogeniczne potrawy od autorki bloga ms-fox.pl - Eweliny Podrez-Siama.
Dieta ketogeniczna polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów –produktów mącznych i zawierających cukier – na korzyść tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, obecnych przede wszystkim w mięsie, serach i olejach. Pozwala na skuteczne spalanie tkanki tłuszczowej i sprawia, że organizm nie doświadcza spadków energii spowodowanych wahaniami glukozy. Umiejętnie stosowana sprzyja redukcji zbędnych kilogramów, utrzymaniu zgrabnej sylwetki i dodaje witalności.
Ewelina Podrez-Siama od 5 lat stosuje dietę ketogeniczną, dzięki czemu poskromiła insulinooporność i straciła już 17 kilogramów! Na co dzień jest przedsiębiorcą i marketerem, a prywatnie miłośniczką psów, entuzjastką domowego ogrodnictwa i fanką seriali. Od początku przygody z ketozą prezentuje swoje starannie dopracowane przepisy na blogu ms-fox.pl.
W niniejszej książce dzieli się z Czytelnikami swoim doświadczeniem i radzi, jak stawiać pierwsze kroki w ketogenicznym stylu żywienia. Podaje sprawdzone receptury na pełne warzyw i zdrowych tłuszczów potrawy, z których można ułożyć całodzienne menu.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
Dieta odkwaszająca / Katarzyna Kozłowska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, [2023]. - 231, [1] strona : zdjęcia ; 24 cm.
Codzienną zdrową dietą zadbaj o dobrą kondycję swojego organizmu. Zmęczenie, osłabienie mięśni i kości, bóle głowy, obniżony nastrój, problemy ze snem, kłopoty trawienne – to tylko niektóre z objawów zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, a także efektów stosowania źle zbilansowanej diety. Dzięki naturalnym procesom pH naszego ciała jest utrzymywane na stabilnym poziomie. Czasem dochodzi jednak do sytuacji, gdy ta równowaga zostaje zachwiana. Nieprawidłowa dieta może bowiem wpływać na pogorszenie funkcji organizmu, a także skutkować większym ryzykiem poważnych chorób. W książce znajdziesz wszystkie niezbędne informacje dotyczące diety odkwaszającej i prozdrowotnego stylu żywienia oraz 100 przepisów na łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowe potrawy ze składnikami odkwaszającymi. Które produkty działają odkwaszająco, a które kwasotwórczo? Jak komponować posiłki, by proporcje poszczególnych składników były prawidłowe? Czy to prawda, że kwaśne produkty wcale nie są zakwaszające? /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ

Dzięki tej książce dowiesz się, że zdrowa dieta nie musi być koszmarem, ale smaczną i przyjemną kulinarną przygodą.

Dieta SIRT stała się słynna na całym świecie po tym, jak brytyjska piosenkarka Adele schudła ponad 40 kilogramów, jedząc posiłki oparte na założeniach tej diety. Jej spektakularna przemiana zainspirowała wiele osób do zawalczenia o zgrabną sylwetkę i zdrowie. Dieta SIRT opiera się na prozdrowotnych i pysznych produktach takich jak np. truskawki, kakao, czerwona cebula, kawa, orzechy włoskie czy oliwa. Dzięki tej książce dowiesz się, że zdrowa dieta nie musi być koszmarem, ale smaczną i przyjemną kulinarną przygodą, która z czasem staje się stałym elementem życia.

W książce nie znajdziesz złudnych nadziei i obietnic bez pokrycia. Za to możesz liczyć na racjonalne podejście do diety SIRT i rzetelną analizę faktów. Dowiesz się z niej między innymi:

· Jakie są naukowe podstawy diety SIRT i czy warto liczyć na spektakularne efekty

· Czy rzeczywiście jest tak zdrowa i skuteczna, jak się o niej mówi

· Jak dostosować ją do polskich warunków i sezonowości produktów

· W jaki sposób komponować swoje posiłki i czym zastąpić niektóre produkty

· Jak zaadaptować dietę SIRT do swoich potrzeb i stosować ją bezpiecznie przez cały rok

W dziale z przepisami znajdziesz ponad 80 propozycji na wiosnę, lato, jesień, zimę, a także takich, które sprawdzą się niezależnie od pory roku. Przekonaj się, jak łatwe i szybkie mogą być zdrowe posiłki!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Dużą rolę w terapii Hashimoto odgrywa styl życia chorego, czyli dieta, aktywność fizyczna, unikanie palenia czynnego i biernego, a także redukcja stresu. To choroba, której leczenie trzeba traktować bardzo indywidualnie. Dieta każdego pacjenta powinna być dopasowana do przebiegu schorzenia i ewentualnych towarzyszących mu zaburzeń.
W książce przedstawiono przepisy na dania główne, zupy, przekąski, sałatki, pieczywa i desery. Każdy z nich opatrzono specjalną ikonką informującą o tym, czy danie jest:
bez glutenu,
bez pszenicy,
bez mleka,
bez laktozy,
z dużą zawartością szkodliwych dla tarczycy goitrogenów.
W poradniku podano najważniejsze zalecenia w chorobie Hashimoto, omówiono towarzyszące jej schorzenia i scharakteryzowano składniki pokarmowe, które mają największy wpływ na tarczycę. Dzięki temu dbanie o zdrowie staje się łatwiejsze.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

PONAD 150 PYSZNYCH PRZEPISÓW NA ZDROWE POSIŁKI DLA PRZYSZŁYCH MAM!

No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profesjonalistek z dużym doświadczeniem zawodowym, które same – jako mamy – borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. W książce znajdziesz: sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki,podział przepisów na poszczególne trymestry,informacje teoretyczne dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki,mity na temat diety przyszłych mam,wyliczenia kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika dla każdej potrawy.

TA KSIĄŻKA TO ZBIÓR KULINARNYCH INSPIRACJI PRZYGOTOWANYCH PRZEZ PROFESJONALNE DIETETYCZKI, BY 9 MIESIĘCY CIĄŻY UPŁYNĘŁO SMACZNIE I ZDROWO!

Autorki książki – Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec – są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień w poradni dietetycznej Dietosfera.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

PONAD 150 PYSZNYCH PRZEPISÓW NA ZDROWE POSIŁKI DLA PRZYSZŁYCH MAM!
No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profesjonalistek z dużym doświadczeniem zawodowym, które same – jako mamy – borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. W książce znajdziesz: sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki,podział przepisów na poszczególne trymestry,informacje teoretyczne dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki,mity na temat diety przyszłych mam,wyliczenia kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów i błonnika dla każdej potrawy.
TA KSIĄŻKA TO ZBIÓR KULINARNYCH INSPIRACJI PRZYGOTOWANYCH PRZEZ PROFESJONALNE DIETETYCZKI, BY 9 MIESIĘCY CIĄŻY UPŁYNĘŁO SMACZNIE I ZDROWO!
Autorki książki – Magdalena Czyrynda-Koleda, Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Monika Stromkie-Złomaniec – są specjalistkami do spraw żywienia, pracującymi na co dzień w poradni dietetycznej Dietosfera.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna! Wystarczy, że odkryjesz bogactwo darów każdej z pór roku.
Wiosenne warzywa liściaste, letnie zioła, jesienne owoce, zimowe bulwy… Matka Natura bardzo dba o różnorodność naszego jadłospisu. Wystarczy tylko wczuć się w rytm sezonowości. Autorki książki na co dzień pracujące w warszawskiej poradni dietetycznej Dietosfera doradzą ci jak tego dokonać.
W książce znajdziesz:
– informacje o korzyściach płynących ze stosowania diety wegańskiej,
– makro- i mikroskładnikach w żywieniu weganina,
– źródłach białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i minerałów,
– składnikach niedoborowych w diecie wegańskiej i sposobach ich uzupełnienia,
– przepisy na wyjątkowe wegańskie dania z uwzględnieniem sezonowości produktów.
O Autorkach:
Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jendrzejewska-Jarzynka to dyplomowane dietetyczki z powołaniem i założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Gotują, tworzą, inspirują! Prężnie działają już od ponad 18 lat. Autorki licznych książek i artykułów. Występowały w programach poradnikowych i lifestylowych dla telewizji Kuchnia+, Polsat i TVN.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 13.05.2024)
E-book
W koszyku
Forma i typ

Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom. W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko… Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię lub nieszczelne jelito? Łatwo pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i informacji.

Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej, co jeść, by czuć się lepiej. Jak się odżywiać, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe? Kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać? Co nam daje dobra mikroflora jelitowa i jak o nią dbać? Jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków? Jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy czy FODMAP)?

Przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Do życia i diety warto podchodzić z dystansem (i humorem), a w sprawach żywieniowych odpuścić nieco sobie i swojemu otoczeniu.

Książka, którą trzymasz w ręku, nie jest typowym poradnikiem o diecie czy o odchudzaniu, tylko… powieścią obyczajową. Nie znajdziesz w niej wypunktowanych rad ani zestawu niskokalorycznych przepisów, a jednak, jeśli dokładnie się wczytasz, dowiesz się, co robić – a czego zdecydowanie nie – żeby schudnąć i czuć się lepiej.
Judyta, młoda dietetyk z kilkuletnim stażem pracy w korporacji, właśnie otworzyła własny gabinet. Pomysły, wymagania i potrzeby niektórych pacjentów nieustannie ją zaskakują. Stara się, jak może, ale czy będzie w stanie pomóc schudnąć osobom, które chyba wcale nie chcą się odchudzać? Czy sprosta oczekiwaniom, poradzi sobie z życiowymi zawirowaniami i osiągnie zawodowy sukces? Tym bardziej, że jej silna wola jest równie słaba, co niektórych z jej podopiecznych...
Agata Lewandowska, dietetyk i autorka wielu poradników dietetycznych, w tym wydanego niedawno Schudnij bez diety (Wydawnictwo RM 2019), tym razem zaprasza do świata literackiej fikcji, żeby z przymrużeniem oka opowiedzieć o głównych trudnościach w odchudzaniu się: o przerzucaniu odpowiedzialności za swoje żywienie na dietetyka, o odkładaniu wszystkiego na później, oszukiwaniu samego siebie, sile utrwalonych nawyków, braku samoakceptacji, lęku przed porażką i szukaniu dróg na skróty.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

73 000 słów
490 000 znaków
35 kolorowych ilustracji

Kuchnia polska przez dłuższy czas pozostawała w cieniu innych kuchni europejskich, chociaż niewątpliwie zasługuje na uwagę i uznanie jako kuchnia dostatnia, smaczna i czasami nawet wyrafinowana, harmonijnie łącząca w sobie różne wpływy.
W tej książce kucharskiej zebrano 500 przepisów współczesnej kuchni polskiej, wykorzystujące wszystko to, co jest nam obecnie w stanie zaoferować handel. Żyjemy w czasach chronicznego pośpiechu, tak więc podane receptury są z konieczności nieskomplikowane i niezbyt pracochłonne, a mimo to przygotowane na ich podstawie potrawy zachowują tradycyjne walory smakowe. Przepisy zebrane w tej książce mogą wam towarzyszyć na co dzień. Pozwolą docenić uroki polskiej sztuki kulinarnej, która nawet w epoce globalizacji zachowała swoją odrębność, będącą odbiciem owej wiecznie niezależnej, „rogatej” polskiej duszy…
Elektroniczna wersja papierowego wydania książki Domowa kuchnia polska jest szersza o 125 przepisów.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej