Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(13)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(13)
E-booki
(2)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(14)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(2)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(6)
Oddział dla Dzieci
(1)
Czytelnia Główna
(1)
Filia nr 1
(3)
Filia nr 2
(4)
Filia nr 3
(2)
Wypożyczalnia dla Dorosłych (magazyn)
(2)
Autor
Murkett Tracey
(2)
Rapley Gill
(2)
Rogozińska Anna
(2)
Albrecht Piotr
(1)
Beck-Pietrzak Monika
(1)
Chabrol Veronique
(1)
Francis Mandy
(1)
Frontczak Dorota
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Hillis Anne
(1)
Jagła Ewelina
(1)
Jelonek Anna
(1)
Jóźwiak Bożena
(1)
Karmel Annabel
(1)
Klimek-Lewandowska Marta
(1)
Kluza Joanna
(1)
Le Billon Karen
(1)
Millard Kerry
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Rosiak Anna
(1)
Saxelby Catherine
(1)
Sekuła Aleksandra
(1)
Stone Penelope
(1)
Szajewska Hanna
(1)
Szotowa Wanda
(1)
Ulacha Karolina
(1)
Wachnik Zofia
(1)
Weker Halina
(1)
Zarzycka Dr Renata
(1)
Zdrojewska-Żywiecka Abnna
(1)
Żuławnik Jacek (1977- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(15)
Język
polski
(15)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Dziecko
(8)
Potrawy dla dzieci
(3)
Dzieci
(2)
Kucharstwo
(2)
Odżywianie
(2)
Bulimia
(1)
Dietetyka - przepisy kulinarne
(1)
Dziecko - żywienie
(1)
Dziecko - żywienie - poradnik
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Gastronomia
(1)
Interakcje leków z żywnością
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Młodzież
(1)
Niedożywienie
(1)
Otyłość
(1)
Piłkarze nożni
(1)
Poradnictwo dietetyczne
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Technologia potraw
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żywienie
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywienie dzieci
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Gatunek
Praca zbiorowa
(2)
Podręcznik
(1)
Poradniki dla rodziców
(1)
Wydawnictwa dla dzieci
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Medycyna i zdrowie
(2)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
15 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opowieść o tym, jak nasza rodzina przeprowadziła się do Francji, wyleczyła się z grymaszenia, skończyła z przekąskami oraz odkryła dziesięć prostych zasad wychowania szczęśliwych i zdrowych smakoszy. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
już otwarta
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych (magazyn)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 [w magazynie] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 3ED (1 egz.)
przeprowadzka
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612/614 (1 egz.)
już otwarta
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612/614 (1 egz.)
Wypożyczalnia dla Dorosłych (magazyn)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 [w magazynie] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6/IIW (1 egz.)
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. II W (1 egz.)
przeprowadzka
Filia nr 2
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. II W (1 egz.)
(dostępność ok. 15.05.2024)
już otwarta
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II W (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 26.06.2014)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612/614 (1 egz.)
już otwarta
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
W kwartalniku NIT 2(13) 2014 zamieszczono osiem publikacji naukowych, jedno sprawozdanie z projektu międzynarodowego oraz informację o podręczniku „Higiena produkcji żywności”. Kwartalnik podlega systematycznej modernizacji. Dobrze funkcjonuje elektroniczny system zgłaszania prac i recenzji, a w aktualnym numerze wszystkie publikacje już mają angielskie wersje tytułów tabel i rysunków, w niektórych zaś autorzy podali również angielskie odpowiedniki tytułów wierszy i kolumn w tabelach czy też przetłumaczone na język angielski legendy rysunków. Tym numerem kończymy długą i efektywną współpracę z sekretarzem NIT dr inż. Małgorzatą Janczar-Smugą. W imieniu naszego zespołu, pracowników Wydawnictwa UE i własnym, recenzentów, a także czytelników pragnę Jej podziękować za kilka lat zaangażowanej pracy. Nowym sekretarzem NIT została dr inż. Ewa Biazik. Ponieważ wydanie NIT 2(13) zbiega się z okresem wakacyjnym, zastanówmy się, co składa się na złożony proces wypoczynku. Na początku musimy dotrwać do ostatniego dnia pracy. Gdy to nastąpi, staramy się, przynajmniej częściowo, o niej zapomnieć. Czy w górach, czy nad morzem dążymy do maksymalnego wyciszenia, poświęcamy więcej czasu rodzinie, nawiązujemy kontakt z własnym ciałem, a ci, którzy preferują aktywny wypoczynek, poznają atrakcje turystyczne ojczystego kraju lub innych państw. Po pewnym czasie pojawia się jednak potrzeba jakiejś intelektualnej strawy. Może nią być np. próba znalezienia odpowiedzi na pytania postawione przez autorów w prezentowanym numerze NIT 2(13): Jak kształtuje się jakość handlowa produktów rolno-spożywczych w Polsce? Czym są celulazy i jaką rolę odgrywają w przemyśle żywnościowym? Czy deklarowałabyś/deklarowałbyś chęć nabywania żywności w opakowaniach aktywnych i jednocześnie czy akceptowałabyś/akceptowałbyś zapłacenie za nią nieco większej ceny? Jaka jest wartość odżywcza posiłków przedszkolnych? Czy proponowane zmiany uwarunkowań prawnych ułatwią, czy utrudnią przetwarzanie odpadów komunalnych? Które dzieci – te mieszkające w mieście czy te mieszkające na wsi − lepiej znają zasady prawidłowego żywienia? Czy ekstrakt z zielonej herbaty może znaleźć zastosowanie w produkcji kiełbas drobno rozdrobnionych? Dlaczego wygląd mięśni udowych indyków zapakowanych w folię PA/PE + AF z warstwą antyroszeniową nie zmienia się w okresie przechowywania do 15 dni? Ostatnie dni urlopu poświęcamy na planowanie napisania nowej publikacji do NIT lub innego czasopisma, pamiętając o konieczności zamieszczania cytowań artykułów z poprzednich wydań NIT.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
E-book
W koszyku
Forma i typ
"Oczyszczanie organizmu. Pożegnaj toksyny i ureguluj masę ciała”, zawiera informacje, na temat przyczyn naszych problemów zdrowotnych i tego, jak sobie z nimi możemy poradzić. Każdy problem jest dla nas wyzwaniem. Należy tylko znaleźć odpowiednie rozwiązania i dodać do tego systematyczne działanie. W książce znajdziesz opisany pierwszy krok oraz kolejne, jak działać, aby osiągnąć właściwą masę ciała. To porady służące tak dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy i wyszczupleć, jak również dla osób nadmiernie wychudzonych ze złą wchłanialnością składników pokarmowych w przewodzie pokarmowych. Okazuje się, iż absorbcja składników pokarmowych w jednym i drugim przypadku ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka. Podobnie ważne znaczenie, ma sprawne wydalanie niepotrzebnych już produktów przemiany materii i toksyn. Stosowanie podstawowych kroków Zdrowego Stylu Życia, działa profilaktycznie oraz wspomaga uzdrawianie ciała w przypadku prawie każdej choroby. Jest niezbędne w celu wydobycia z pożywienia i dostarczenia wszystkich ważnych składników, w tym obok witamin, minerałów czy enzymów, również kolagenu. Kolagen budując tkankę łączną, ujędrnienia ciało zapobiegając zmarszczkom, wiotczeniu mięśni i całego ciała. Regeneruje i odbudowuje stan naszych narządów wewnętrznych, przedłużając ich żywot, użyteczność i sprawność. Tym samym jest niezbędny do uregulowania masy ciała w obu skrajnych przypadkach: nadwagi czy otyłości oraz niedowagi. Ponad to sprzyja sprężystości stawowej tkanki chrzęstnej i tkanki kostnej, regenerując je i minimalizując ich uszkodzenia, pęknięcia czy złamania. Może też działać profilaktycznie zapobiegając operacji wymiany bioder na sztuczne, w starszym wieku. Ebook "Oczyszczanie organizmu. Pożegnaj toksyny i ureguluj masę ciała”, opisuje podstawy zdrowego stylu życia i daje wskazówki do tego, jak zachować piękną, zgrabną sylwetkę na długie lata. Procentuje to wigorem, energią i zdrowiem. Dowiesz się również jak wraz ze zdrowiem, zachować młodość, jędrne ciało i skórę bez zmarszczek na długie lata, jak unikać przykrych dolegliwości w okresie menopauzy i w wieku starczym oraz jak zachować na długi czas, piękny koloryt włosów, zamiast starzeć się i siwieć. Nasze ciało zewnętrzne jest jak lustro - pokazuje stan naszego ciała wewnątrz. Aby osiągnąć te wymarzone cele, pracę nad własnym zdrowiem należy zacząć w jak najmłodszym wieku. Odpowiednie zadbanie o siebie i wypracowanie prawidłowych nawyków dietetycznych na czas, z pewnością zaprocentuje zdrowiem na długie lata życia. Nigdy nie jest zbyt późno, aby rozpocząć pracę nad sobą – to nauka i nasz rozwój. Sekret tkwi w odżywianiu ciała i ducha – w zadbaniu o to, czym karmisz swój umysł i ciało oraz w wypracowaniu sobie nawyków zdrowego stylu życia. Ważny jest nasz „wiek fizyczny i psychiczny”, a nie metrykalny, czyli ten na papierze. Jeśli pragniesz oczyścić organizm, uregulować masę ciała, a przy okazji zrzucić zbędne kilogramy i chcesz na długo utrzymać efekt zgrabnej, zdrowej i pełnej młodzieńczego wigoru sylwetki – ten ebook jest właśnie dla Ciebie. Dołącz do Klub Zdrowego Odżywiania Renaty Zarzyckiej, czytaj jej książki, słuchaj audiobooków i podcastów na ponad 500 światowych platformach oraz dołącz do subskrybentów i oglądaj filmy na YouTube, na temat zdrowia naszego umysłu oraz ciała. Zapobiegając tym samym chorobom psychosomatycznym, znajdziesz tu wiele cennych rad i rozwiązań, przydatnych tak w codziennym życiu, jak również dla zdrowia ciała. Wszak jesteśmy jedną, wielką całością - CUDEM ŻYCIA. Więcej na https://klinika-zdrowienia.pl oraz https://zarzycka.online
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 611/612 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 1
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. 3ED (1 egz.)
przeprowadzka
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej