Sorting
Source
Katalog zbiorów
(5)
Form of Work
Książki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Status
available
(6)
Branch
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(4)
Oddział dla Dzieci
(1)
Filia nr 2
(1)
Author
Adamczewski Piotr
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Gutowska-Nowak Barbara
(1)
Hart Adam
(1)
Matusiak Anna Bożena
(1)
Ochab Maria
(1)
Toussaint-Samat Maguelonne
(1)
Woldańska-Płocińska Aleksandra (1985- )
(1)
Year
2020 - 2024
(3)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(5)
Language
Polish
(5)
Audience Group
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Subject
Odżywianie
(4)
Aprowizacja wojenna
(1)
Choroby ludzi
(1)
Człowiek
(1)
Ewolucja
(1)
Kucharstwo
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia polowa
(1)
Kultura stołu
(1)
Kwatermistrzostwo
(1)
Logistyka wojskowa
(1)
Stres
(1)
Technologia żywności
(1)
Wojsko
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Żołnierze
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywienie w wojsku
(1)
Żywność
(1)
Subject: time
1-100
(1)
100-1 p.n.e.
(1)
1001-1100
(1)
101-200
(1)
1101-1200
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
200-101 p.n.e.
(1)
300-201 p.n.e.
(1)
400-301 p.n.e.
(1)
401-500
(1)
501-600
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Domain
Historia
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Biologia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
5 results Filter
Book
In basket
„Armia maszeruje na brzuchu” - w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni - w dosłownym tego słowa znaczeniu - od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia. W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni. Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami. / Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 355/359 (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 392/395 (1 egz.)
Book
In basket
(Seria#Nauka)
Czy sami sobie podkładamy nogę? Jeszcze nie tak dawno uzbrojeni w oszczep polowaliśmy na mamuty, dziś spacerujemy po Księżycu, rozbijamy atomy i serfujemy po internecie. Ciągle jednak podlegamy skomplikowanym prawom ewolucji. Czy jesteśmy gotowi na nowoczesność? Brytyjski naukowiec Adam Hart udowadnia, że ewolucja przygotowała nas do życia w świecie, który właściwie już nie istnieje, a biologiczne adaptacje często działają na naszą szkodę. Otyłość jest spuścizną czasów, w których nauczyliśmy się gromadzić w organizmie tłuszcz, by przetrwać okresy głodu. Stres, czyli ratująca życie reakcja zachodząca w obliczu ataku niedźwiedzia, może teraz powodować bóle głowy i problemy z sercem. W toku ewolucji staliśmy się istotami skłonnymi do nieakceptowanej obecnie przemocy. Gnębią nas nietolerancje laktozy i glukozy… Ale nie wszystko stracone! Autor "Niedostosowanych" przekonuje, że skuteczne terapie, bazujące na wiedzy o ewolucji, pomogą nam pozbyć się tych problemów. I może już wkrótce będziemy lepiej „dostosowani”? Czy wiesz, że: zmiana diety człowieka neolitu doprowadziła do stłoczenia zębów, w których pojawiła się próchnica mutacja genetyczna umożliwiająca dorosłym picie mleka bez przykrych kłopotów żołądkowych wystąpiła 3500 lat temu; gen otyłości odkryty u mieszkańców Samoa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 611/612 (1 egz.)
Book
In basket
Smakologia / [tekst i ilustracje] Ola Woldańska-Płocińska. - Poznań : Papilon, copyright 2020. - 78, [2] strony : ilustracje ; 31 cm.
Kontynuacja serii, w której do tej pory ukazały się: „Zwierzokracja” – książka o prawach zwierząt oraz „Śmieciogród” – o śmieciach, niemarnowaniu, ekologii i dbaniu o Ziemię. Tym razem Ola Woldańska-Płocińska bierze na warsztat inny ważny dla świata temat – jedzenie. Po co jemy? Jak człowiek ujarzmił rośliny? Czym zastawione były stoły podczas starożytnych uczt? Czy niektóre przyprawy były droższe niż złoto? Czy jedzenie leczy? Jak powstaje czekolada? Czego można dowiedzieć się z etykiet? Książka w ciekawy sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej, opowiada o jedzeniu w kontekstach: historycznym, kulturowym, środowiskowym i zdrowotnym. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Oddział dla Dzieci
There are copies available to loan: sygn. 6/IIW (1 egz.)
Book
In basket
Smakosz wędrowny / Piotr Adamczewski. - Warszawa : "Prószyński i S-ka", cop. 2004. - 150 s., [8] k. : fot. kolor. ; 24 cm
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 641 (1 egz.)
Filia nr 2
There are copies available to loan: sygn. 641/642 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again