Sorting
Source
Katalog zbiorów
(4)
Form of Work
Książki
(3)
Proza
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
available
(3)
unavailable
(1)
Branch
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(1)
Oddział dla Dzieci
(1)
Filia nr 2
(1)
Magazyn (ul. Kopernika 8)
(1)
Author
Fedorowicz Krzysztof (1970- )
(1)
Frączek Agnieszka (1969- )
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Pasek Zbigniew
(1)
Piwowarski Marcin (1972- )
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
Dzieci
(1)
Demographic Group
Literatura polska
(2)
Subject
Etnografia
(1)
Gnostycyzm
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Mistyka
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Okultyzm
(1)
Słowianie
(1)
Genre/Form
Opowiadania i nowele
(1)
Poradnik
(1)
Powieść
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
4 results Filter
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 13 (1 egz.)
Book
In basket
Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Czytelnia Główna
All copies are currently unavailable
Filia nr 2
All copies are currently on loan: sygn. 39 (1 egz.)
(dostępność ok. 05.01.2026)
przeprowadzka
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyn (ul. Kopernika 8)
There are copies available to loan: sygn. 821.162.1-3 [w magazynie] (1 egz.)
przeprowadzka
Book
CD
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Oddział dla Dzieci
There are copies available to loan: sygn. I (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again