Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(10)
Forma i typ
Książki
(9)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Druki ulotne
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(10)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(5)
Oddział dla Dzieci
(1)
Filia nr 1
(1)
Filia nr 2
(3)
Filia nr 3
(1)
Wypożyczalnia dla Dorosłych (magazyn)
(2)
DŻS
(1)
Autor
Adamczewski Piotr
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Brillat-Savarin Anthelme
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- )
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Guze Joanna
(1)
Hołub Barbara
(1)
Janczarek Piotr
(1)
Makłowicz Robert
(1)
Mancewicz Stanisław
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Spence Charles
(1)
Wydawnictwo Czarne
(1)
Zaręba Andrzej
(1)
Zawadzki Wacław
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(1)
1970 - 1979
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(10)
Język
polski
(10)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Temat
Kucharstwo
(9)
Kultura stołu
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Publicystyka polska - 20 w.
(2)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Czytelnictwo
(1)
Gotujemy z bohaterami książek
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kraków - przewodnik
(1)
Kucharstwo - publicystyka
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura
(1)
Kultura - historia - Polska
(1)
Miejska Biblioteka Publiczna (Jasło)
(1)
Odżywianie
(1)
Polska - kultura - 20 w. - publicycstyka
(1)
Posiłki (jedzenie)
(1)
Produkt regionalny
(1)
Psychologia
(1)
Reportaż polski - 20 w.
(1)
Sztuka
(1)
Wariacje literackie
(1)
Zabytki kultury
(1)
Zespoły historyczne miast
(1)
Zmysły
(1)
Temat: czas
1201-1300
(2)
1301-1400
(2)
1501-1600
(2)
1601-1700
(2)
1701-1800
(2)
1801-1900
(2)
1401-1500
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Jasło (woj. podkarpackie)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Wilno ( Litwa; okręg)- kultura - 20 w. publicystyka
(1)
Wilno (Litwa: okręg) - etnografia
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Opracowanie
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Afisz
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Historia
(3)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Podróże i turystyka
(1)
Psychologia
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
10 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów. Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki? Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii? Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo? Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne. [Powyższy opis pochodzi od wydawcy].
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 6/IIW (1 egz.)
(dostępność ok. 22.05.2024)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II W (1 egz.)
już otwarta
Filia nr 2
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. II W (1 egz.)
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6/II W (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych (magazyn)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 M [w magazynie] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 16.01.2020)
Brak okładki
Druk ulotny
W koszyku
Afisz [szt. 3] zawieraja informacje dotyczące warsztatów, zorganizowanych przez MBP w Jaśle w dniu 28 października 2013 r., w ramach projektu Wariacje literackie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
DŻS
O dostępność zapytaj w bibliotece: sygn. XVI.4.1.8 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438)::008 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 392 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Lira Wydawnictwo, 2023. - 349, [3] strony : fotografie, ilustracje, mapa, portrety ; 22 cm
Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także wielu aktywistów, badaczy tradycji kulinarnych, ekspertów i dziennikarzy. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakosz wędrowny / Piotr Adamczewski. - Warszawa : "Prószyński i S-ka", cop. 2004. - 150 s., [8] k. : fot. kolor. ; 24 cm
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych (magazyn)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 008 [w magazynie] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej