150765
Book
In basket
Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce / Joanna Smoluk-Sikorska. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Difin, 2021. - 136 stron : ilustracje ; 23 cm.
Spis treści : 1. Rolnictwo ekologiczne i rynek jego producentów w Polsce ; 2. Związki przetwórstwa żywności ekologicznej z rynkiem ; 3. Handel detaliczny żywnością ekologiczną ; 4. Zachowania konsumpcyjne na rynku żywności ekologiczej.
Rolnictwo ekologiczne jest uznawane za jeden z podstawowych elementów zrównoważonego rozwoju i tym samym za jeden z głównych czynników poprawy warunków gospodarowania i życia na terenach wiejskich. Polska ma stosunkowo duży potencjał rozwoju tej metody produkcji, jednak warunkiem dalszego jego wzrostu jest efektywnie funkcjonujący rynek żywności ekologicznej. Niniejsza książka koncentruje się na trzech sferach tego rynku: przetwórstwie, dystrybucji (głównie poprzez kanał specjalistyczny) oraz zachowaniach konsumentów ekożywności. Książka ta stanowi diagnozę obecnego stanu rynku żywności ekologicznej i wskazuje na jego główne problemy, determinanty i perspektywy dalszego rozwoju. Monografia omawia również zmiany, jakie zaszły na rynku ekożywności w ostatnim czasie i prezentuje rekomendacje dla jego uczestników oraz instytucji publicznych odpowiedzialnych za rozwój rolnictwa ekologicznego. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
Availability:
Czytelnia Główna
Copies are only available in the library: sygn. 338 (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 126-136.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again