Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(52)
Forma i typ
Książki
(52)
Poradniki i przewodniki
(42)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(34)
wypożyczone
(16)
tylko na miejscu
(2)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(45)
Oddział dla Dzieci
(2)
Czytelnia Główna
(2)
Filia nr 2
(2)
Filia nr 3
(1)
Autor
Drukort Magdalena
(3)
Małecki Paweł
(3)
Okrasa Karol (1978- )
(3)
Ładocha Daria
(3)
Machałek Patrycja
(2)
Maciąg Agnieszka
(2)
Orzechowska-Zeidler Iwona
(2)
Wolański Robert
(2)
Adamek Izabela
(1)
Adamiuk Emilia
(1)
Adamiuk Paulina
(1)
Bednarska Agnieszka (technik żywienia)
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Bowling Stella (1962- )
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Ciemny Piotr
(1)
Czarnowski Ryszard Jan
(1)
Doniczka Aleksandra
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Dymek Marta
(1)
Francuz Sabina
(1)
Frank Jane (1950- )
(1)
Fruga Aleksandra
(1)
Gaca Konrad
(1)
Gojowy Piotr
(1)
Golub Olena
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kalemba-Drożdż Małgorzata
(1)
Kalugina-Bulka Solvita
(1)
Kozłowska Katarzyna (blogerka)
(1)
Kresak Katarzyna
(1)
Królak Agata
(1)
Królak Agata (1987- )
(1)
Kucharczyk Ewa
(1)
Lebovitz David
(1)
Lewandowa Fanni
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Marcinkowska Karolina
(1)
Maria Mileńko - HUGMUN Studio
(1)
Małota Aleksandra
(1)
Mock-Pike Rita
(1)
Mrozowska Monika
(1)
Musiałowska Dominika
(1)
Niepsuj Ola
(1)
Ochman Paweł
(1)
Okrasa Karol
(1)
Pardyka Justyna
(1)
Paruzel Kinga
(1)
Pawlikowska Beata (1965- )
(1)
Pociecha Daria
(1)
Polan Andrzej
(1)
Rojek-Ledwoch Marzena
(1)
Rokicka Alicja
(1)
Rozmysłowicz Katarzyna
(1)
Rybarczyk Ina
(1)
Rączka Remigiusz
(1)
Sala Felicita (1981- )
(1)
Skoczylas Karolina (filolog)
(1)
Skotnicka Paulina
(1)
Smile Olga
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Maciej
(1)
Szczepkowska Natalia
(1)
Szloser Marta
(1)
Tołłoczko-Syndoman Joanna
(1)
Wellman Dorota (1961- )
(1)
Ćwierczakiewiczowa Lucyna
(1)
Ługowska Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(25)
2010 - 2019
(27)
Okres powstania dzieła
2001-
(43)
1901-2000
(1)
1918-1939
(1)
Kraj wydania
Polska
(46)
Ukraina
(1)
Język
polski
(46)
nieznany (1 0)
(3)
nieznany (0 0)
(2)
ukraiński
(1)
Odbiorca
9-13 lat
(2)
14-17 lat
(1)
6-8 lat
(1)
Dzieci
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Temat
Zdrowe odżywianie
(14)
Kucharstwo
(11)
Potrawy jarskie
(8)
Przepisy kulinarne
(7)
Potrawy dietetyczne
(6)
Dieta cukrzycowa
(4)
Kuchnia polska
(4)
Kuchnia wegańska
(4)
Ciasta
(3)
Cukrzyca
(3)
Desery
(3)
Indeks glikemiczny
(3)
Kuchnia regionalna
(3)
Warzywa
(3)
Dieta bezcukrowa
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dieta bezmleczna
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Gotowanie
(2)
Insulinooporność
(2)
Kanapki i przekąski
(2)
Książka kucharska
(2)
Kuchnia sezonowa
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Owoce
(2)
Pasty do kanapek
(2)
Pieczywo
(2)
Przetwory owocowo-warzywne
(2)
Rośliny jadalne dzikie
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Żywność
(2)
Chleb
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta pH DBN
(1)
Dietetyka
(1)
Drzewa
(1)
Dzieci
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Francuzi
(1)
Gluten
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Kiszonki
(1)
Kolacja
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia kresowa
(1)
Kuchnia żydowska
(1)
Kulinaria
(1)
Lokalna grupa Działania Nowa Galicja
(1)
Mięczaki
(1)
Mleko roślinne
(1)
Nowa Galicja
(1)
Obiad
(1)
Obiady
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odchudzanie
(1)
Odkwaszanie organizmu DBN
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Otyłość
(1)
PRL
(1)
Przetwory mleczne
(1)
Refluks żołądkowo-przełykowy
(1)
Restauracje
(1)
Rodzina
(1)
Rowling, J. K. (1965- )
(1)
Rośliny jadalne
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Ryby
(1)
Równowaga kwasowo-zasadowa
(1)
Skorupiaki
(1)
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Nowa Galicja
(1)
Sąsiedztwo (socjologia)
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wielokulturowość
(1)
Wrzód
(1)
Zakwaszenie organizmu DBN
(1)
Zapalenie błony śluzowej żołądka
(1)
Zero Waste
(1)
Zespół jelita drażliwego (IBS)
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
Świadomość ekologiczna
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywienie chorych
(1)
Temat: dzieło
Harry Potter
(1)
Temat: czas
1601-1700
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Bieszczady (góry)
(1)
Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Cisna)
(1)
Galicja
(1)
Kresy wschodnie Rzeczypospolitej
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(41)
Przepisy kulinarne
(17)
Poradnik
(16)
Publikacja bogato ilustrowana
(15)
Książki kucharskie
(9)
Relacja z podróży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(44)
Medycyna i zdrowie
(6)
Historia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Dom i ogród
(1)
Kucharstwo
(1)
Podróże i turystyka
(1)
52 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia Główna
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez glutenu, bez nabiału, bez cukru / Agnieszka Bednarska. - Bielsko-Biała : Pascal, 2021. - 268, [4] strony : fotografie ; 24 cm.
Wypróbuj niezawodne przepisy na bezglutenowe dania! Chcesz ograniczyć gluten, mięso, nabiał lub cukier? Wydaje ci się, że bez nich twoje dania nie będą równie smaczne, a posiłki staną się mało różnorodne? Przygotowanie bezglutenowych pierogów, klusków czy bułeczek jest dla ciebie wyzwaniem nie do pokonania, a zdrowa dieta wydaje się pełna ograniczeń? Agnieszka Bednarska po raz kolejny dzieli się zdobywaną przez lata wiedzą i doświadczeniem, dzięki którym bezglutenowe gotowanie zmieni się dla ciebie z trudnej sztuki w prawdziwą przyjemność! Poznaj właściwości bezglutenowych składników i zdrowych przypraw, naucz się przygotowywać roślinny nabiał, mieszać własne mąki i gotować przepyszne posiłki dla całej rodziny. Zainspiruj się daniami z różnych stron świata i raz na zawsze wyrzuć gluten ze swojej kuchni! Zdrowo, pysznie, naturalnie. Czego chcieć więcej? /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
BezCukrowe słodkości / Izabela Adamek. - Bielsko-Biała : Pascal, 2023. - 303, [1] strona : zdjęcia ; 21 cm.
Przekonaj się, że bez cukru też może być słodko! Chcesz jeść zdrowo? Nie musisz rezygnować z deserów! Z tej książki dowiesz się, jak je przygotować bez cukru. Wypróbuj kopiec kreta, keto rogaliki, malinową chmurkę czy ciasto serowo-jogurtowe. Skuś się na mrożone batoniki z wiśniami, migdałowe ciasto z truskawkami czy puszyste muffiny z jabłkami. A może uwielbiasz desery na zimno? Spędź letnie, gorące popołudnie w ogrodzie, delektując się koktajlem arbuzowym. Fani czekolady również będą zadowoleni – w książce znajdą obłędnie smaczne przepisy m.in. na czekoladowe babeczki z serem i malinami, kakaowe pączki z dziurką czy brownie z bakaliami. 120 unikatowych przepisów na bezcukrowe słodkości w zdrowszej wersji! /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ból trawienia / Justyna Pardyka. - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2022. - 302, [2] strony : fotografie, ilustracje, portret ; 22 cm.
(Smaki Zdrowia)
(Zdrowe Zdrowie)
Choroby przewodu pokarmowego są jednymi z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. Chorobę refluksową diagnozuje się u ok. 20% populacji osób dorosłych. Chorobę wrzodową żołądka i/lub dwunastnicy zalicza się do chorób cywilizacyjnych. Diagnozuje się ją u ok. 10% populacji, przy czym przyjmuje się, że zakażonych Helicobacter pylori, bakterią wywołującą zapalenie żołądka i chorobę wrzodową, jest ponad połowa populacji dorosłych (w większości chorują oni bezobjawowo). Zespół jelita drażliwego (ZJD) diagnozuje się u ok. 20% populacji i choć nie ma danych mówiących o liczbie osób z przerostem flory bakteryjnej jelita (SIBO), to przyjąć można podobne statystyki. Tym bardziej że często osoby z ZJD nie są diagnozowane w kierunku SIBO, a co za tym idzie – nie są skutecznie leczone. Nie istnieje jedna dieta, która sprawdzi się u każdego. Niestety, a może właśnie przeciwnie? Ale gdy zmagasz się z przewlekłą chorobą, łagodzenie objawów jest bardzo ważne, by poprawić jakość Twojego życia. Zmiana nawyków żywieniowych, określenie produktów, które dobrze tolerujesz, to nie jest trudna droga, choć bywa długa. Książka „Ból jedzenia. Diety w chorobach przewodu pokarmowego” pomoże Ci przejść przez nią możliwie najszybciej i bezpiecznie. Autorka omawia kolejno najczęstsze schorzenia układu pokarmowego: refluks, zakażenie Helicobacter pylori, wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie żołądka, zespół jelita drażliwego, SIBO. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta odkwaszająca / Katarzyna Kozłowska. - Wydanie drugie. - Warszawa : Wydawnictwo RM, [2023]. - 231, [1] strona : zdjęcia ; 24 cm.
Codzienną zdrową dietą zadbaj o dobrą kondycję swojego organizmu. Zmęczenie, osłabienie mięśni i kości, bóle głowy, obniżony nastrój, problemy ze snem, kłopoty trawienne – to tylko niektóre z objawów zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej, a także efektów stosowania źle zbilansowanej diety. Dzięki naturalnym procesom pH naszego ciała jest utrzymywane na stabilnym poziomie. Czasem dochodzi jednak do sytuacji, gdy ta równowaga zostaje zachwiana. Nieprawidłowa dieta może bowiem wpływać na pogorszenie funkcji organizmu, a także skutkować większym ryzykiem poważnych chorób. W książce znajdziesz wszystkie niezbędne informacje dotyczące diety odkwaszającej i prozdrowotnego stylu żywienia oraz 100 przepisów na łatwe w przygotowaniu, smaczne i zdrowe potrawy ze składnikami odkwaszającymi. Które produkty działają odkwaszająco, a które kwasotwórczo? Jak komponować posiłki, by proporcje poszczególnych składników były prawidłowe? Czy to prawda, że kwaśne produkty wcale nie są zakwaszające? /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przepisy kuchni żydowskiej. Smaki, które pokochali Marc Chagall i wileńska bohema. Książka kucharska, która zaginęła w zawierusze wojennej. Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić dobre samopoczucie. Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więc dziwnego, że zaproponowano jej, by wypłynęła w ekskluzywny rejs jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory. Potrawami Fani zachwycały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema, nad ich smakiem rozpływał się też Marc Chagall. Chociaż wywodziła się ze skromnego domu, kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno. Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziła proste, lecz wyśmienite przepisy. W 1941 roku ślad po Fani zaginął, a książka przepadła w wojennej zawierusze. Po latach została przez przypadek odnaleziona na targach antykwarycznych. Gdyby nie niezwykły zbieg okoliczności, nigdy nie odkrylibyśmy oryginalnych przepisów na: bajeczną chałkę, doskonały czulent, złociste latkes, wybitny kugel i wiele innych wspaniałych potraw. To więcej niż książka kucharska. To opowieść o smakach, które przeniosą nas do przedwojennego Wilna, przybliżą aszkenazyjskie receptury i ideę Tikkun Olam – czynienia świata lepszym dla siebie i innych /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby o każdej porze roku zbierać dary natury, które wykorzystasz w swojej kuchni! Przygotuj wykwintne dania z tanich oraz łatwo dostępnych roślin, a także dowiedz się: - jak poszukiwać dzikich ziół; - z których chwastów można przygotować sezonowy napar; - które rośliny dostępne są przez cały rok; - czy niedojrzałe owoce i kapary można wykorzystać podczas gotowania; - które dary natury mają właściwości lecznicze i pomogą ci zadbać o zdrowie przez cały rok. W książce Piotra Ciemnego znajdziesz nie tylko pomysłowe i nowoczesne przepisy na każdą porę roku, ale także przydatne opisy roślin. Dzięki niej odkryjesz tajniki pracy prawdziwego zielarza! Jak prawidłowo rozpoznawać zioła? Gdzie ich szukać? Dlaczego warto je zbierać? Dzikie zioła sezonowo to kompletny poradnik dla osób zainteresowanych czerpaniem z natury bez względu na porę roku. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 18.04.2024)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 12.04.2024)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepsuj. - Warszawa : Wydawnictwo Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : ilustracje ; 29 cm.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 22.04.2024)
Książka
W koszyku
Z tą książką bez wysiłku wdrożysz w życie optymalne dla zdrowia nawyki żywieniowe. Poznasz zasady prawidłowego komponowania posiłków, dowiesz się, czym są indeks i ładunek glikemiczny, jak się je oblicza i dlaczego warto jeść potrawy o niskim IG. Co więcej, w poradniku znalazły się kompletne tygodniowe jadłospisy z przepisami na apetyczne, smaczne, zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Książka zawiera także przydatne tabele z wartościami indeksu glikemicznego poszczególnych produktów, porady dotyczące mądrych zakupów i mnóstwo innych wskazówek, które pomogą przyrządzać smaczne, wartościowe posiłki oraz utrzymywać dobrą kondycję fizyczną, znakomite samopoczucie i zdrowy wygląd. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Długość kolejki oczekujących: 2. (dostępność ok. 11.06.2024)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ryneczek Lidla zaprasza świeżością, zapachami i smakami. Czas, żeby dowiedzieć się jak najwięcej o całym bogactwie, które kryją w sobie warzywa i owoce. I wprowadzić ich jak najwięcej do codziennego jadłospisu, bo według najnowszych badań to właśnie one są sposobem na zdrowsze życie! A więc sięgnij po "Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" i ciesz się smakiem i lepszym samopoczuciem. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka rodzinna kucharska : I danie, II danie, deser / [redakcja Magdalena Drukort, Natalia Szczepkowska]. - Ożarów Mazowiecki : Wydawnictwo Olesiejuk, copyright 2015. - 287 stron : ilustracje, fotografie ; 28 cm.
Każdy z domowników może wnieść do rodzinnej kuchni coś nowego, a posiłek przyrządzony z sercem jest najlepszym sposobem na zgromadzenie bliskich przy stole. W tej książce znajdziesz zestawy obiadowe w tradycyjnym wydaniu, czyli składające się z zupy, drugiego dania i deseru. Dzięki naszym przepisom już nigdy nie będziesz się zastanawiać, co zrobić dziś na obiad. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia domowa dla diabetyków / Stella Bowling ; [tłumaczenie: Agnieszka Chodkowska-Gyurics]. - Warszawa : Wydawnictwo RM, copyright 2023. - IX, [1], 222 stron : ilustracje ; 24 cm.
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musisz z niej rezygnować. Możesz nadal cieszyć się ulubionymi daniami, możesz też z powodzeniem sięgać po nowe przepisy. Najważniejsze jest to, aby twoja dieta składała się ze zróżnicowanych potraw przygotowanych ze zdrowych produktów. Dzięki tej książce przekonasz się, że dieta osób cierpiących na cukrzycę nie różni się bardzo od tej, która jest polecana wszystkim innym ludziom – zawiera mało tłuszczu, soli i cukru, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. Znajdziesz tu wiele przepisów, które ułatwią ci przyrządzanie zdrowych, pożywnych i smacznych posiłków. Książka zawiera: prawie 200 przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o zdrowej, zbilansowanej diecie, odpowiedniej dla całej rodziny. Oprócz receptur na smaczne dania z mięsa i makaronów znajdziesz tu opisy, jak przygotować przystawki i potrawy wegetariańskie oraz doskonałe ciasta i desery, a także specjalne przepisy na dania świąteczne; informacje o wartościach odżywczych każdej potrawy: kaloryczność, zawartość tłuszczu, białek i węglowodanów w jednej porcji; przepisy na szybkie i łatwe do przyrządzenia posiłki dla wszystkich cierpiących na cukrzycę oraz tych, którzy chcą schudnąć dzięki zdrowemu i zbilansowanemu odżywianiu. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
(dostępność ok. 02.04.2024)
Książka
W koszyku
Kuchnia fit : śniadania, obiady, kolacje / Konrad Gaca. - Warszawa : Burda Publishing Polska, copyright 2014. - 242 strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Autor
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 3
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Hogwartu / Rita Mock-Pike ; [translation by Malina Drasek-Kańska]. - Wydanie I. - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 266, [6] stron : ilustracje, fotografie ; 24 cm.
Nawet najlepsza książka ani film nie oddadzą smaku i aromatu kremowego piwa serwowanego Pod Trzema Miotłami. Chciałbyś spróbować wybornych potraw z serii o Harrym Potterze? Dziś możesz wykonać je w swoim domu. Nie potrzebujesz kuchni pod Wielką Salą i skrzatów domowych do pomocy. Wystarczą dobre i sprawdzone receptury! W tej księdze kucharskiej znajdziesz przepisy na między innymi: dyniowe paszteciki, czekoladowe żaby, lukrecjowe różdżki, kociołkowe pieguski, a nawet kanapki z peklowaną wołowiną od pani Weasley. Przeżyj niezwykłe święta Bożego Narodzenia oraz romantyczne walentynki, zorganizuj ucztę na rozpoczęcie semestru i zaproś przyjaciół na herbatę na skraju lasu. By wreszcie poczuć się jak w Hogwarcie, stwórz potrawy, których smak przeniesie cię do świata Harry’ego Pottera i jego przyjaciół. /Powyższy opis pochodzi od wydawcy/.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej